Društvo

Fond PIO u Srpskoj bilježi najviše korisnika u istoriji postojanja: Sve više penzionera, sve manje radno sposobnog stanovništva u BiH

Broj penzionera u BiH raste, dok broj radno sposobnog stanovništva pada. Broj penzionera konstantno raste i uskoro će premašiti broj radnika.

penzioneri
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Procjenjuje se da će do toga doći već krajem 2025. godine. Prema podacima UN FPA BiH, pretpostavke su da će do 2031. godine broj penzionera biti veći za 96.167.

Da bi penzioni sistem optimalno funkcionisao, potrebno je da na jednog penzionera budu najmanje tri osiguranika. Taj je omjer u Bosni i Hercegovini dosegao istorijski minimum, pa je jedan penzioner na manje od 1,2 radnika.

Službeni podaci

Fond za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske u matičnoj evidenciji zaključno s avgustom ima 330.947 osiguranika, što je najveći broj u istoriji postojanja Republike Srpske, saopšteno je iz Zavoda.

– Fond PIO i u ovoj godini bilježi pozitivne trendove u pogledu poboljšanja odnosa između broja osiguranika i korisnika prava, rasta izvornih prihoda po osnovu doprinosa, strukture korisnika prava, ali i svih drugih parametara koji su važni za samoodrživost i postojanost penzionog sistema Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Djed i baka sjede na klupi
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

U posljednjih osam godina bilježi se i pozitivan trend te blagi rast odnosa između broja osiguranika i korisnika prava koji iznosi 1,19 prema jedan. U osam mjeseci ove godine u pravo je uvedeno 9.513 korisnika penzije, od toga 6.839 ili 71,89 odsto korisnika starosne penzije, 1.907 ili 20,04 odsto porodične penzije i 767 ili 8,06 odsto korisnika prava na invalidsku penziju.

Prema podacima Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, broj penzionera koji penzije primaju putem ovog Zavoda u avgustu je iznosio 439.489.

Mjesec prije broj korisnika iznosio je 438.114, dok su u junu bila 436.843. Spomenimo kako je mirovinu za decembar, koja je isplaćena 5. januara ove godine, primilo ukupno 434.167 penzionera. Dakle, broj se u osam mjeseci povećao za 5322 korisnika.

– Iz mjeseca u mjesec raste broj korisnika penzije i to je očekivano. Do malog pada ponekad dođe početkom godine, kad se dostavljaju potvrde o životu. Rast očekujemo i u idućem razdoblju. Životni vijek naših građana se produžio, pa će penzionera biti sve više – kazao je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda penzionog i invalidskog osiguranja.

Pročitajte još

Šta nas čeka

Službeni podaci pokazuju kako je ukupan broj penzionera u FBiH na kraju decembra prošle godine iznosio 434.167, što je za 4.622 ili 1,1 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Kako se navodi u dokumentu “Makroekonomski pokazatelji po županijama Federacije BiH za 2022. godinu”, u posmatranom razdoblju od 2018. do 2022. godine broj penzionera u prosjeku se godišnje povećavao za 1,7 odsto.

U izvještajnoj godini starija populacija (65+) čini oko 17,1 odsto ukupnog stanovništva Federacije BiH, dok penzioneri čine 20,1 odsto ukupnog stanovništva u FBiH. Broj zaposlenih na jednog penzionera u FBiH na kraju 2022. godine iznosio je 1,2 i ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu.

Koliko BiH rapidno nestaje pokazuju statistike i istraživanja. Djece se sve manje rađa, a zemlju je napustilo više od pola miliona stanovnika. Iseljava se s prostora cijele BiH. Uprkos određenim demografskim mjerama, koje su u posljednje vrijeme zaživjele na području FBiH, ovaj entitet i dalje se suočava s rapidnim gubitkom stanovništva.

Postavlja se pitanje ko će puniti budžet. Šta će biti sa školama ako bude nedostajalo djece, šta će biti sa studentima? Na kraju, šta će biti s budućim penzionerima ako više ne bude radno sposobnog stanovništva? To je lanac koji se otvorio i treba raditi prvenstveno na tome da zadržimo građane u svojim državama, piše Večernji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu