Magazin

(FOTO) Biljka koja ZAUSTAVLJA HRKANJE i čisti vazduh: Odmah je unesite u spavaću sobu, ali pazite na koje mjesto je stavljate

Jedna od biljaka koja ne zahtjeva veliku brigu je Bromelija. Riječ je o biljki koja potiče iz Južne Amerike, a raste u visinu do pola metra.

Bromelija
FOTO: BAUHAUS HRVATSKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Namijenjena je za održavanje u zatvorenom prostoru i traži srednju do jake svjetlosti, minimalna temperatura treba biti 15 stepeni Celzijusa.

Bitno je samo da je nikako ne postavite na direktnu sunčevu svjetlost.

Razmnožavaju se iz sjemena i mladica, dok neke vrste mogu i dijeljenjem. Takođe, mogu se odvajati i mladi listovi prije cvjetanja, a zatim oživljavati.

Uz rozetu odrasle biljke uglavnom se pojavljuje mladica, a kad dostignu veličinu trećine matične biljke, treba je pažljivo odvojiti i presaditi u posebnu teglu.

Nažalost, većina bromelija uvene poslije prve i jedine cvatnje. Ali, lako se razmnožavaju izdancima.

Izdanak trebate posaditi u mješavinu treseta, pjeska i sitne kore drveta. Rozeta treba da je iznad zemlje bar jedan centimetar.

Pročitajte još

Poznata je i kao mala ananas biljka, a za njeno održavanje nisu potrebne duboke posude. Voli redovno zalivanje i vlažnu zemlju, a vodu koja se skuplja u posudi redovno praznite, prenosi Krstarica.

Posudu u kojoj je Bromelija stavite u tanjirić od šljunka koji je djelimično napunjen vodom. Na taj način ćete povećati vlažnost i stvoriti vlažnu atmosferu koja joj odgovara.

Vodite računa da korijenje nije potopljeno u vodu jer u suprotnom može početi da truli.

Ova biljka ima i svoja ljekovita svojstva. Pokazala se jako efikasna u borbi s dosadnim hrkanjem. Osim toga, pročišćava vazduh u zatvorenom prostoru, prenosi Krstarica.

Studija s organskim materijama je pokazala da je ova biljka efikasna u uklanjanju šest različitih hemikalija iz vazduha, među kojima su aceton i benzin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu