Magazin

(FOTO) Budite oprezni: Ovaj predivni cvijet iz bašte MOŽE DA BUDE OTROVAN za vašu mačku

Prelijepi ljiljani su jedna od najljepših cvjetnih vrsta, a nisu zahtjevni za gajenje, pa su omiljeni izbor mnogih baštovana, ali i kao ukras za dom u vazi.

Mačka
FOTO: MIKE ANDERSON/PIXABAY

 Ali ako ste vlasnik mačke, treba da budete izuzetno oprezni jer je ova divna biljka potpuno otrovna za vaše najdraže krznene prijatelje.

Mačke su po prirodi radoznala stvorenja. Vole da se igraju, skaču i lutaju po kući ili dvorištu, ali ponekad je ova radoznala ličnost veoma opasna za njih. Jednostavno ih privlači prelijep buket ljiljana na vašem kuhinjskom stolu ili šarena gomila ljiljana u vašoj bašti, ne mogu si pomoći, pa morate da im pomognete i da se pobrinete da ljiljani budu što je dalje moguće od njih.

Naime, ljiljani iz porodica „pravi ljiljani” i „dnevni ljiljani” su veoma opasni za mačke, a i cela biljka: stabljika, listovi, cvjetovi, polen, pa čak i voda u vazi.

Pročitajte još

Ako pojede samo malu količinu latice, lista ili cveta, liže nekoliko zrna polena koji su sleteli na njeno krzno ili popije vodu iz vaze, vaša mačka rizikuje fatalno otkazivanje bubrega za manje od 3 dana.

Toksin iz ljiljana, koji je poguban samo za mačke, nije identifikovan. Na primer, psi koji slučajno pojedu ljiljane mogu imati manje stomačne tegobe, ali ne razviju ništa ni približno tako opasno kao otkazivanje bubrega.

Rani znaci toksičnosti mačjeg ljiljana uključuju smanjeni nivo aktivnosti, slinjenje, povraćanje i gubitak apetita. Ovi simptomi počinju 0 do 12 sati nakon uzimanja toksične supstance. Znaci oštećenja bubrega počinju otprilike 12 do 24 sata nakon gutanja i uključuju pojačano mokrenje i dehidraciju.

Otkazivanje bubrega se javlja u roku od 24 do 72 sata, što dovodi do smrti ako se mačka ne liječi. Rani veterinarski tretman značajno poboljšava prognozu mačke.

Međutim, ako se tretman odloži 18 sati ili više nakon trovanja, mačka će generalno imati nepovratnu insuficijenciju bubrega.

Budite oprezni sa đurđevcima

Divni i delikatni cvijet đurđevak krasi mnoge bašte u proleće, ali mnogi ne znaju da ima i otrovna svojstva – nisu fatalni, ali simptomi mogu biti veoma zabrinjavajući.

Opasan je i za pse i za mačke i sadrži toksine koji uzrokuju abnormalne otkucaje srca. Ovaj abnormalni srčani ritam može biti opasan po život, a drugi znaci trovanja su povraćanje, dijareja i slabost, prenosi Zadovoljna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu