Svijet

(FOTO) Da li se MONSTRUM KRIJE U ISTANBULU: Ovo su 3 ključne tačke bjekstva osumnjičenog za monstruozno ubistvo tinejdžerke Vanje (14)

Ubistvo Vanje G. (14) uznemirilo je, ne samo građane Sjeverne Makedonije, već i cijeli Balkan.

Nestala djevojčica iz Makedonije
FOTO: МИНИСТЕРСТВО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ / SCREENSHOT

Nekoliko osumnjičenih za njenu otmicu i ubistvo je već u pritvoru, ali za glavnim osumnjičenim se i dalje traga. U pitanju je kontroverzna ličnost Ljupčo Palevski Palčo, koji je pobjegao u Beograd nakon otmice i ubistva Vanje. Njegov advokat je otkrio da mu je pominjao Istanbul kao moguću lokaciju nakon glavnog grada Srbije.

Palevski je nedostupan organima bezbjednosti i pobjegao je van zemlje. U pitanju je čovjek koji ima političku stranku, ranije je po potjernici Hrvatske priveden u Srbiji, a navodno se bavi i građevinarstvom.

FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA ĐORĐEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA ĐORĐEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Palevski ima desničarsku prorusku stranku u Makedoniji, bavio se građevinarstvom, a bio je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj potjernici Hrvatske. Imao je i svoj podkast.

Oteli djevojčicu, pa je brutalno ubili

Vanja je nestala 27.novembra oko 07.30 na putu do škole.

Njeno tijelo pronađeno je u selu na obodu Skoplja, a vjeruje se da je ubijena istog dana kada je nestala.

Vjeruje se da su je otmičari oteli na ulazu u zgradu u kojoj je živjela, a da je informacije o njenom kretanju otmičarima dao njen otac.

Novinar izvještava sa mjesta ubistva djevojčice Vanje
FOTO: TV TELMA/YOUTUBE/SCREENSHOT
Zgrada ispred koje je oteta Vanja Gorčevski
FOTO: TV TELMA / SCREENSHOT

Majka je prijavila nestanak sat vremena kasnije, a otac ponovo oko 11 časova.

Policija je saopštila da je Vanja ubijena istog dana oko 10 časova, a za glavnog egzekutora je označen upravo Palčo.

Prema prvim informacijama, ostali osumnjičeni su u svojim izjavama rekli da su Vanju ubili jer je stvar izmakla kontroli.

Pobjegao iz zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski je bjegunca okvalifikovao kao monstruma.

Prema njegovim riječima, Palčo je iz Makedonije otišao u Beograd, pa u Bugarsku. Sjevernu Makedoniju je navodno napustio 30. novembra.

On je rekao da je iz države otišao automobilom.

Pročitajte još

– Zajedno sa advokatom je otišao u Beograd, a potom narednog dana u Bugarsku. Glavni organizator i izvršilac koji je, prema do sada utvrđenim dokazima, 27. novembra, negdje oko 10 časova, ubio maloljetnicu iz pištolja, uplašen zbog dokaza do kojih policija može da dođe, napustio je zemlju i tragamo za njim – rekao je Spasovski.

Glavni skopski tužilac Gavril Bubevski nagovijestio je da će nakon otvaranja istrage za ubicom biti raspisana međunarodna potjernica.

– U ovom trenutku smo na liniji bez ikakvih rezervi, počinioce ovog djela treba izvesti pred pravdu i kazniti za ono što su uradili – istakao je Bubevski.

Vanja Đorđevska i ubijeni čovjek u Sjevernoj Makedoniji
FOTO: FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE / YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE / YOUTUBE
FOTO: FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE / YOUTUBE
FOTO: КАНАЛ 5 ТЕЛЕВИЗИЈА/YOUTUBE/DRUŠTVENE MREŽE/MUP SJEVERNA MAKEDONIJA/SHUTTERSTOCK
FOTO: КАНАЛ 5 ТЕЛЕВИЗИЈА/YOUTUBE/DRUŠTVENE MREŽE/MUP SJEVERNA MAKEDONIJA/SHUTTERSTOCK
ubistvo vanje đorđevske
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE/MUP SJEVERNE MAKEDONIJE/RINGIJER

Prema njegovim riječima, dvojica osumnjičenih su svjedočili da su informacije o kretanju djevojčice saznali od Palča, koji ih je dobio od oca.

“Odvezao sam ga u Beograd, pominjao je Istanbul”

Paleveskog je odvezao u Beograd na pregled jer nije imao vozilo i nije znao da je odgovoran za ubistva 14-godišnje Vanje i 74-godišnjeg Panče Žežovskog. Ovako advokat Vasko Stojkov objašnjava zašto je bio sa Palevskim kada je bježao iz zemlje.

– Zamolio me je da ga odvezem u Beograd jer nije imao vozilo, a nije mogao da ugovori notara da mu prevede vozilo. Ja nisam znao ništa ovome. Znam da je trebalo da ide u Beograd, rekao je da je zakazao preglede. Rekao sam mu, odvešću te. Vratio sam se u Skoplje, on je ostao jer je sutradan trebalo da ide na pregled i rekao je ako je sve u redu vratiće se. Ako nije u redu, rekao je da će ići u Istanbul. Kada sam se vratio, policija me je prvo pretresla i pitala, a onda sam im rekao – kaže advokat Stojkov.

Pošto je shvatio za šta se sumnjiči Palevski, advokat Stojkov mu je poslao poruku da se vrati i da izjavu jer se radi o ozbiljnoj stvari. On nije želio da otkrije da li je i kakav odgovor dobio, rekao je da je to rekao policiji, ali od tada nije imao kontakt sa Palevskim, koji mu je, osim što mu je u pojedinim slučajevima bio advokat, bio i prijatelj, prenosi Nova.

Stojkov objašnjava da je imao dobru namjeru da mu pomogne i da se poslije toga osjeća iskorišćenim.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije