Kultura

(FOTO) DRUŠTVENE MREŽE GORE Vještačka inteligencija "oživjela“ vladare iz dinastije Nemanjić

Vještačka inteligencija je pokazala da umije svašta, pa je tako, recimo, pokazala i kako bi izgledala Srbija da je žena.

Spomenik Stefanu Nemanji
FOTO: AL JAZZERA BALKANS /YOUTUBE/SCREENSHOT

Sada internetom kruže fotografije vladara dinastije Nemanjić koje je takođe oblikovala vještačka inteligencija.

Grafički dizajner Marko Karan podijelio je na Instagramu grafičku interpretaciju svjetovnih likova svakog vladara iz dinastije Nemanjić koja je, kako kaže, izvedena za svakog od njih u trenutku vrhunca vladavine.

AI koristila fotografije Atanasa Jovanovića

U slajdu možete pogledati sve vladare, od Stefana Nemanje do Uroša Nejakog.

– Projekat je realizovan uz pomoć AI tehnologije i drugih alata za grafički dizajn, a ima za cilj oživljavanje srednjovekovnih likova i popularizaciju najznačajnije vladarske i svetorodne dinastije. Likovi su zasnovani na osnovu portreta jednog od prvih svjetskih fotografa – Anastasa Jovanovića, te na osnovu likova Nemanjića sa raznih autentičnih srednjovekovnih fresaka – kaže Karan i dodaje da, pošto za neke vladare postoji više pretpostavki i izvora za godine vladavine, usvojena je jedna od godina radi lakše grafičke interpretacije.

U komentarima koji su nastupili većina je izrazila svoje divljenje uspjehom mladog grafičkog dizajnera, ali bilo je i onih kojima se ovakav red nije baš dopao.

– Čovjeka od 30 godina ste prikazali kao starca od 70 – glasio je jedan od najglasnijih “loših” komentara.

Više je ipak bilo onih pohvalnih, a oduševljeni pratioci tražili su od Marka da uradi i vladare iz dinastije Karađorđević, prenosi Nova S.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije