Svijet

(FOTO) "IMAJU NULA ŠANSI" Stotine ruskih vojnika navodno opkoljeno u fabrici, bitka za Vovčansk postaje sve teža

Stotine ruskih vojnika navodno je opkoljeno u hemijskoj fabrici u Vovčansku, glavnom bojnom tlu ruske ofanzive na sjeveru Ukrajine.

(FOTO) "IMAJU NULA ŠANSI" Stotine ruskih vojnika navodno opkoljeno u fabrici, bitka za Vovčansk postaje sve teža
FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA

Najmanje 30 Rusa se predalo tokom prošlog vikenda, a ostali nemaju gdje da pobjegnu ili da se sakriju. Sada ih ukrajinske snage gađaju preciznim kliznim bombama. Tokom proteklog vikenda su ruske snage ekvivalentne veličini nekoliko svojih bataljona – zauzele fabriku PJSC Volčanski u centru Vovčanska, grada svega osam kilometara južno od sjeverne ukrajinske granice sa Rusijom, piše Forbs. Vovčansk, sada “skoro uništeni” grad čija je predratna populacija brojala 18.000 ljudi, bio je prva velika meta ruske ofanzive na sjeveru Ukrajine koja je počela 10. maja i možda je usmjerena na zauzimanje Harkova, grada sa 1,4 miliona žitelja 40 km južno od granice.

Ali, ruska sjeverna grupacija snaga – sa desetinama hiljada vojnika – nikad nije uspjela da prođe Vovčansk.

Pročitajte još

Nekoliko ukrajinskih brigada – uključujući elitnu 82. vazdušno-jurišnu brigadu – potrčalo je na sjever u susret Rusima. Opremljeni svježom municijom koja je stigla od Amerike, Ukrajinci su se borili protiv Rusa ulicu po ulicu i zgradu po zgradu – da bi zaustavili njihov napredak krajem maja. Nakon nekoliko nedjelja žestokih urbanih sukoba – jedan ruski vojnik je nedavno rekao da mu je jedinica desetkovana i da je od 100 vojnika preživjelo samo 12 i da su pod stalnom ukrajinskom vatrom u Vovčansku – ruski komandanti su naredili da se zauzme fabrika PJSC Volčanski, očigledno da bi iskoristili njene betonske zidove kao bazu za pokušaj prelaska rijeke Vovča, koja se proteže od istoka ka zapadu, južno od fabrike, i formira prirodno utvrđenje za Ukrajince koji brane južni dio Vovčanska, piše Forbs.

Ali, brzi ukrajinski napad navodno je odsjekao 400 Rusa koji su se sklonili u fabriku.

“Fabrika odsječena od glavnog tijela ruskih snaga”

U ponedjeljak je mapa linije fronta ukrajinske analitičke grupe DipStejt i dalje pokazivala da je fabrika odsječena od glavnog tijela ruskih snaga zapadno od fabrike.

A sada se u bitku uključila i ukrajinska avijacija. Njeni lovci – MiG-29, Su-27 ili oba – bacaju na fabriku američke ili francuske klizne bombe. Rob Li, analitičar Instituta za istraživanje spoljne politike u Filadelfiji, identifikovao je tri snimka koji prikazuju ukrajinske klizne bombe kako nedavno pogađaju glavni kompleks fabrike.

Jedan ruski bloger uporedio je borbe u Vovčansku sa dve najbrutalnije bitke u dosadašnjoj invaziji na Ukrajinu – opsadom Bahmuta (Artjomovsk) i Avdijevke (Avdijivka). Ruske vazdušne snage svakodnevno su bacale klizne bombe na Avdijevku, pretvarajući grad u ruševine i primoravajući Ukrajince na povlačenje u februaru.

– Loša vijest je da je neprijatelj ima mnogo sopstvenih navođenih bombi ‘hamer’, što takođe predstavlja ozbiljan problem – naveo je bloger.

Kako navodi Forbs, Francuska je obećala Ukrajini 50 kliznih bombi “hamer” mjesečno, dok su SAD dale Kijevu vjerovatno hiljade sličnih bombi.

“Bitka za Vovčansk postaje masakr pješadije”

List navodi da je bojno polje u i oko Vovčanska postalo veoma opasno za ruska oklopna vozila i da ruska pješadija stoga maršira pješice u borbu, stradajući u ogromnom broju dok ih gađaju ukrajinski dronovi i artiljerija.

Iako Rusi umiru u “šokantnim brojkama” u Vovčansku i drugim poprištima, njihova vojska nastavlja da obnavlja postojeće jedinice i čak formira nove. Broj ruskih gubitaka – i mrtvih i ranjenih – povećao se ovog proljeća, ukupne žrtve sada možda premašuju pola miliona, navodi Forbs, dodajući da su ukrajinski gubici znatno manji.

Danas je Vovčansk polje za ubijanje pješadije, a najviše ginu Rusi.

Rusi koriste samo pješadiju, bez oklopnih vozila – rekao je ukrajinski operater drona Krigsforšer iz 82. vazdušno-jurišne brigade u Vovčansku.

Kako piše Forbs, ruska vojska ima vozila optimizovana za haotične urbane borbe – poput oklopnih transportera BTR-82. Krigsforšer je rekao da Rusija ima oklopna vozila “savršena za borbe u gradu, ali da to ne rade”.

– Njihov izbor da koriste pješadiju bez oklopnjaka je čudan – kaže on, prenosi Blic.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu