Svijet

(FOTO) Izabran nasljednik Stoltenberga: Mark Rute će biti novi generalni sekretar NATO

Klaus Johanis, rumunski predsjednik, povukao se iz trke za novog generalnog sekretara NATO, otvarajući put holandskom premijeru Marku Ruteu – koji se dugo smatrao favoritom za tu funkciju – da formalno dobije tu funkciju.

Mark Rute
FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA

Sajt “Politiko” prenio je da će Mark Rute biti sledeći generalni sekretar NATO.

Podsjetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg juče je prvi put podržao holandskog premijera Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara NATO, opisujući ga kao “vrlo jakog kandidata”.

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom neposredno nakon vijesti da su Slovačka i Mađarska pružile podršku Ruteovoj kandidaturi, objavljeno je na sajtu NATO.

Pročitajte još

NATO bira šefa Severnoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog nasljednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile posljednje koje su se opirale toj opciji, piše Blic.

– Nije na meni da biram svog nasljednika – rekao je Stoltenberg, ali je dodao da je Rute “vrlo jak kandidat” koji ima puno iskustva kao premijer.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu