Svijet

(FOTO) Julija Navaljni govorila u Evropskom parlamentu u Strazburu "Ako želite da pobijedite Putina, morate prestati da budete dosadni"

Julija Navaljni, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je 16. februara umro u zatvoru u Rusiji, pozvala je danas evropske političare i zvaničnike da istraže finansijske tokove na Zapadu povezane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim saveznicima.

Julija Navaljna
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Julija Navaljna je govorila u Evropskom parlamentu u Strazburu, 12 dana nakon što je njen suprug iznenada preminuo u ruskoj kaznenoj koloniji u 47. godini, prenosi Rojters.

Ona je rekla i da nije sigurna da li će sahrana njenog pokojnog muža, koja je planirana za petak na groblju u Moskvi, proteći mirno.

Pročitajte još

“Ako želite da pobijedite Putina, morate da prestanete da budete dosadni”

Kaže da je “ubistvo njemog supruga javnosti pokazalo da je Putin sposoban za sve i da se s njim ne može pregovarati”.

Julija Navaljna
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Navaljna je dodala da su ljudi šokirani smrću njenog supruga i “zabrinuti da Putin ne može da bude pobjeđen”.

Rekla je da je njen suprug nadahnjivao ljude uprkos ograničenjima koja mu je Putin postavio tokom života.

– Čak i u Putinovom gulagu, Aleksej je uspio da prenese ideje za projekte zbog kojih bi Kremlj paničio – kaže ona.

Aleksej Navaljni
FOTO: SKY NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ona je upozorila da Putin ne može da bude povrijeđen sankcijama ili rezolucijama, niti na temelju morala i pravila.

– Ovo je odgovor na pitanje. Ako stvarno želite da porazite Putina, morate da postanete inovatori. I morate da prestanete da budete dosadni. Ne možete da povrijedite Putina još jednom rezolucijom ili drugom grupom sankcija koje se ne razlikuju od prethodnih. Ne možete ga poraziti misleći da je čovjek od načela koji ima morala i pravila – kazala je EU parlamentu, prenosi hrvatski Index.

Poslanicima je poručila da se moraju boriti protiv “ove kriminalne grupe” i rekla da će finansijske istrage umjesto diplomatskih metoda biti ključne.

Julija Navaljna
FOTO: RONALD WITTEK/EPA
Julija Navaljna
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Navaljni je preminuo u zatvoru 16. februara, a Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki okrug, gdje je bio u zatvoru, navela je da se Navaljni osjećao loše poslije jutarnje šetnje i da je izgubio svijest, nakon čega je neuspješno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ekstremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije