Društvo

(FOTO) Koliko ima mjesta na kojem banjalučkom fakultetu: Osim lične karte ili pasoša, BUDUĆI STUDENTI moraju da donesu i ove dokumente

Najviše mjesta za buduće brucoše ima na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjauci i to 575, a najmanje na Rudarskom, 35.

Upis studenata na fakultete u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Akademija umjetnosti u prvom upisnom roku prima 114 studenata, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet upisuje 188, Ekonomski 224, Elektrotehnički 226, a Mašinski fakultet 140 studenta.

Na Poljoprivredni fakultet može da se upiše 40 studata, Pravni 160, Prirodno-matematički fakultet 176, Tehnološki fakultet, Fakultet bezbjednosnih nauka 130, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 69, Fakultet političkih nauka 110, Filozofski fakultet 189, Filološki 160, a na Šumarski fakultet 37.

Upis studenata na fakultete u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Upis studenata na fakultete u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Upis studenata na fakultete u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prijava kandidata za upis na prvu godinu studija u akademskoj 2024/2025. godini u kojoj je predviđen upis 2.640 brucoša počela je danas i trajaće do petka, 28. juna. Prijaviti se može i elektronskim putem na portalu upis.unibl.org, a kandidati koji konkurišu elektronskim putem u obavezi su original dokumenta predati prilikom upisa.

Prijemni ispiti su zakazani za 1. juli u 9 časova, dok na Medicinskom fakultetu počinje u 14 časova. Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci polaganje prijemnog ispita traje od 1. do 5. jula, dok će se na Fakultetu bezbjednosnih nauka polaganje prijemnog ispita obaviti u dvije grupe 1. i 2. jula.

Visina školarine za studente koji se samofinansiraju, za vanredne studente i studente strane državljane prvog, drugog i trećeg ciklusa studija utvrđuje se odlukom upravnih odbora visokoškolske ustanove.

Naknada za tehničke usluge i direktne materijalne troškove u vezi sa polaganjem prijemnog ispita ili ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti za studijske programe članica Univerziteta iznosi 70 KM, a naknada za tehničke usluge i direktne materijalne troškove u vezi sa polaganjem prijemnog ispita na studijskim programima na engleskom jeziku Medicinskog fakulteta 200 KM. Kandidat koji se upiše na studijski program prve godine prvog, drugog i trećeg ciklusa studija prilikom eventualnog ispisa nema pravo na povrat uplaćenih finansijskih sredstava.

Pročitajte još

Kandidati su obavezni da na polaganje ispita ponesu lična dokumenta (ličnu kartu ili pasoš). Prilikom prijave na prvi ciklus studija, kandidat je dužan podnijeti prijavu i priložiti iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu koje nije starije od 6 mjeseci, originalna svjedočanstva o završenim razredima srednjeg obrazovanja i originalnu diplomu o položenom maturskom, to jest završnom ispitu (ili ovjerena kopija ukoliko kandidati konkurišu na dva ili više studijskih programa), dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita ili ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti.

Ljekarsko uvjerenje prilikom prijave na Univerzitet podnose kandidati za Fakultet bezbjednosnih nauka i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta. Za Fakultet bezbjednosnih nauka, pored ljekarskog uvjerenja, potrebno je dostaviti i uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu