Biznis

(FOTO) "Mora se posvetiti posebna pažnja ovakvim lokalnim zajednicama" Premije od 200 KM po muznom grlu za Kalinovik, Han pijesak i Kupres

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da će Kalinovik, Han Pijesak i Kupres, kao opštine koje se nalaze iznad 1.000 metara nadmorske visine, dobiti dodatnih 200 KM premije po muznom grlu.

pasnjaci na manjaci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Minić je sa načelnikom opštine Kalinovik Radomirom Sladojem razgovarao o razvoju poljoprivrede ovoj opštini, ističući da se mora posveti posebna pažnja ovakvim lokalnim zajednicama kao što je Kalinovik.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

On je naveo da je ovdje riječ o surovijoj klimi, manjoj ispaši i mliječnosti.

Kada je u pitanju podrška poljoprivrednim proizvođačima koja se ogledala u podijeli stoke, nabavci stoke, pogotovo svinja, kokoši i tako dalje, to je upravo ona saradnja kada od lokalne zajednice dobijemo šta njima treba i kako bi napravili što veću efektivnost ovih sredstava – naveo je Minić.

Resorni ministar je nakon sastanka sa Sladojem posjetio “Kalinovačku kuću” koja je završena prije dva dana, ističući da Ministarstvo konstantno govori i podršci domaćim poljoprivrednim proizvođačima kada je riječ o primarnoj preradi i plasmanu proizvoda.

On je naveo da mu je načelnik opštine Kalinovik danas iznio jedan odličan model kako okupiti poljoprivredne proizvođače, dati im dodatni podsticaj da bi ovdje donijeli svoje proizvode koji su brendirani i da ih mogu plasirati.

– Naravno da ćemo raditi i na uvezivanju `Krajiške`, `Hecegovačke` i `Kalinovačke kuće`, da ćemo se zajedno predstavljati na svim sajmovima – istakao je Minić.

On je najavio da će imati sastanak i sa predstavnicima ovdašnjeg šumskog gazdinstva, što je sigurno jedan izuzetno značajan potencijal za ovu opštinu koja ima perspektivu i mogućnost da obezbijedi život dostojan čovjeka.

– Želim da pohvalim rad načelnika i Opštinske uprave upravo iz razloga da smo svaki put u djeliću sekunde dobijali sve ono što nam je bilo potrebno – rekao je Minić.

On je napomenuo da će i kao predstavnik Lovačkog saveza vidjeti kakva je situacija i u Lovačkom udruženju.

Sladoje je zahvalio resornom ministru na dosadašnjoj pomoći koja je pružana 2023. i početkom ove godine u vidu tovljene prasadi, koka nosilja, plastenika, dodajući da su već nabavili 57 plastenika i da su podijelili 300 paketa, kao i određena sjemena.

On je najavio da će “Kalinovačka kuća” biti otvorena za Petrovdan, za slavu opštine, ističući da će na ovim projektom nastojati da uvežu poljoprivredne proizvođače sa turizmom.

Pročitajte još

Sladoje je dodao da će preko “Kalinovačke kuće” prezentovati svoje proizvode i na sajmovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Pčelar Stanko Bozalo naveo je da u Kalinoviku ima 15 registrovanih pčelara koji primaju podsticaje.

– Imamo oko 1.450 košnica, proizvodimo med i svi se snalazimo za prodaju jer nemamo nikakav otkup. Nadamo se da će preko `Kalinovačke kuće` biti iskorišten ovaj prostor i da će nam omogućiti da dalja prodaja ide bolje i da se naš kvalitet proizvoda prepozna – rekao je Bozalo.

On je dodao da imaju dobar livadski med, te da je cijena ostala ista kao i prošle godine i da iznosi 25 KM.

Bozalo je napomenuo da bi bilo dobro da se proširi proizvodnja i da se plasira ne samo med, nego i ostali proizvode kao što su melemi, kreme, eterična ulja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu