Društvo

(VIDEO, FOTO) Obilježene 32 godine od smrti 12 banjalučkih beba "Zamišljam kako bi moje dijete sada izgledalo, ali to su neispričane priče koje NIKADA NEĆU SAZNATI" 

U Banjaluci su danas obilježene 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru koje su umrle zbog nedostatka kiseonika.

polaganje vijenaca
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Majka jedne od 12 banjalučkih zvjezdica Željka Tubić kaže da je svaka godina sve teža.

-Radim na jednom mjestu gdje mi dolaze vršnjaci naših beba, da zamijene dokumenta. Savaki put gledam i poredim, kako bi izgledalo naše dijete, kakav bi bio, da li bi završio fakultet i da li bi već imao svoju porodicu. To su neke neispričane priče, koje nikada neću saznati  -rekla je Tubićeva.

Predsjednica Republičke ogranizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih civila Isidora Graorac kaže da su ove godine posebno emotivni prema ovom stradanju.

-Ove godine je to pojačano svim onim što se dešava u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, jer su opet u pitanju iste institucije UN. Tada nisu dozvolile život, a danas pokušavaju da nam namaknu omču na vrat – rekla je Graorac.

Isidora Graorac Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih poginulih boraca i nestalih civila
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Željka Cvijanović srpski član predsedništva BiH
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
polaganje vijenaca Zeljka Tubić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
polaganje vijenaca
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je danas veoma težak dan, ali je veoma važno da se svake godine okupljamo i sjećamo teškog zločina.

-Ovo je bila jedna strašna nepravda, a ona se proteže sve do danas. Mi služimo kao institucionalna podrška ne samo sjećaju, nego i ljudima koji su proživjeli tu trauma. Lično se sjećam tog perioda odlično. To je jedna od onih teških stvari koja je dotakla svaku porodicu u Srpskoj – rekla je Cvijanovićeva.

Samo dva mjeseca nakon ovog strašnog zločina, kako kaže, i sama je postala majka po drugi put.

-Veoma dobro znam kako su ta vremena bila traumatična za roditi dijete, ali i odgajati ga u tom period teškog rata – zaključila je Cvijanovićeva i istakla da je ovo jedan od zločina bez premca. 

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić kaže da je ovo monstruozni zločin za koji niko nije odgovarao.

-Oni koji su odgovorni za ovaj zločin su današnji sponzori i autori planirane rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i oni se toga ne stide – rekao je Stevandić.

Da Vojska Srpske, kako kaže, nije probila Koridor ko zna koliko bi beba još bilo ugušeno na svirep način.

Danas su položeni vijenci i cvijeće na spomenik “Život”.

Vijence su položili porodice 12 beba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, izaslanik predsjednika Srpske Marko Romić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić u ime Vlade Srpske.

Pročitajte još

Vijence i cvijeće su položile i delegacije Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, grada Banjaluka i brojne druge.

Podsjećamo, odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu