Društvo

(FOTO) Petice se ISTOPILE na prijemnom ispitu: Na ovom fakultetu su se OBRUKALI ČAK I VUKOVCI, nije im to prvi put

Oko 1.000 maturanata, koji žele da postanu ljekari, polagalo je protekle nedelje prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Među 456 maturanata koji su pali na prijemnom je i 38 vukovaca.

univerzitet u banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Upisna kvota je 500 brucoša, od toga 460 čije se školovanje finansira iz budžeta i 40 samofinansirajućih studenata. Dakle, bilo je dvaput više zainteresovanih nego što ima mesta. Pravo da konkurišu za upis stekli su oni koji su postigli najmanje 31 bod.

Dotle nije dobacilo 456 maturanata koji su pali prijemni, a time je skoro prepolovljen broj potencijalnih studenata prve godine medicine, piše Politika.

-Prošle godine je malo više kandidata polagalo, a ove je malo više njih položilo. U junu 2023. polagalo je 1.058 kandidata i 536 je položilo prijemni. Sada je polagalo 996, a položilo 558 – rekao je profesor Dušan Popadić, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

I letimičan pogled na prve rang-liste potvrđuje da je i ove godine priličan broj odlikaša, čije su se petice iz srednje škole “istopile” na prijemnom za buduće doktore.

Sve petice, a nula bodova

Na spisku onih koji su pali prijemni, čak 285 bili su odlični đaci u sve četiri godine srednje škole, a među njima je i 38 maturanata sa svim peticama i maksimalnih 40 bodova,dakle vukovci.

Znanje koje su vukovci pokazali iz biologije i hemije, međutim, nije bilo dovoljno da pređu prvu prepreku na putu ka željenom zanimanju.

Pročitajte još

Da li je prijemni bio pretežak, ili na fakultet stižu đaci s oskudnijim znanjem u poređenju s ranijim generacijama?

Prijemni nije bio mnogo težak, što dokazuje činjenica da je više od 50 odsto kandidata uspjelo da položi taj ispit, među njima i neki koji nisu imali odličan uspeh u srednjoj školi. Uspeh na prijemnom odražava pripremljenost iz predmeta iz kojih se testira znanje, ali isto tako i stanje u kome se kandidat nalazi dok polaže – navodi Popadić.

Dodaje da je, u cilju eliminisanja eksternih faktora, prošle godine odlučeno da svi polažu na istom mjestu pod jednakim uslovima.

– Ranije smo organizovali prijemni na 40 mesta, u amfiteatrima, učionicama, vježbaonicama… Sada su svi polagali u istoj hali Beogradskog sajma i čini mi se da je to iskorak u dobrom pravcu, koji omogućava bolju i standardizovanu provjeru pripremljenosti kandidata – kaže Popadić.

Među budućim brucošima medicine, u vrhu liste je petnaestak kandidata koji su osvojili maksimalnih 100 bodova, kada se saberu oni na osnovu uspjeha u srednjoj školi i sa kvalifikacione provjere znanja.

Prvih 118 na spisku imaju 90 i više poena. 

Vukovci sa nula poena

Da su se vukovci znali obrukati i ranijih godina, pisao je Blic, još u ljeto 2020.

Još tada su upozorili da najbolji učenici, koji u sva četiri razreda srednje škole imaju sve petice, što im prilikom upisa na fakultet donosi maksimalnih 40 bodova, na prijemnom ispitu često ne opravdavaju blistave ocene.

Samo rijetki vukovci su prije četiri godine na prijemnim ispitima na Univerzitetu u Beogradu osvojili maksimalnih 60 poena.

Nije malo vukovaca, koji ostaju ispod crte i upisuju samofinansirajuće studije. Ima i onih koji iz srednje škole donesu sve petice, ali na provjeri znanja osvoje – nula poena. To se dogodilo na Fakultetu organizacionih nauka, gdje su čak četiri vukovca na prijemnom ostala bez ijednog boda – upozorio je tada Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu