Svijet

(FOTO) Potresna priča o dječaku (11) iz Harkova "Saško je DRŽAO ODSJEČENU NOGU uz tijelo da zaustavi krvarenje nakon ruskog napada"

Saško (11) ostao je bez noge u ruskom granatiranju Harkovske oblasti.

Saško iz Ukrajine, dečak koji je ostao bez noge
FOTO: ROMAN SHEREMETA @RSHEREME/TWITTER / DRUSTVENE MREZE

Držao je svoju odsječenu nogu pritisnutu uz tijelo kako bi zaustavio krvarenje, a njegovu priču podijelili su ljekari iz dječje bolnice Ohmatdit u Kijevu.

Ljekari su rekli da je Saškov oporavak trajao više od tri mjeseci. Za to vrijeme je dječak imao više operacija, stekao je nove prijatelje, proslavio svoj 11. rođendan, promenio frizuru i navikao se na novi život sa amputiranom nogom, naveli su iz bolnice, prenosi “Ukrajinska pravda”.

Djeca išla do prodavnice kad je počelo granatiranje

Saško i njegova rođaka Alina su u januaru ove godine išli do prodavnice u Malji Burluku, selu u Harkovskoj oblasti u kojem žive, kad su ruske snage započele granatiranje.

Jedna granata pala je pored djece.

I Saško i Alina su teško povrijeđeni u napadu. Ljekari su rekli da je Saško držao svoju odsječenu nogu pritisnutu uz tijelo da zaustavi krvarenje.

Prva pomoć pružena na licu mjesta

Nedugo nakon napada, na mjesto su stigli ukrajinski vojnici. Oni su pružili prvu pomoć povrijeđenoj djeci. Stavili su podvez na Saškovu nogu i odvezli se svojim vozilom u susret ambulantnim kolima kako ne bi izgubili na vremenu, navodi “Ukrajinska pravda”.

Saško je u napadu ostao bez noge, a njegova rođaka Alina je, nažalost, umrla nakon 10 dana na intenzivnoj njezi.

Pročitajte još

Saško prošao više operacija

Saško je imao više operacija u Harkovu prije nego što su ga prebacili u, kako se navodi jednu od najboljih dječjih bolnica u Kijevu, Ohmatdit. Tamo je boravio na odjeljenju ortopedije i traumatologije.

U Ohmatditu je podvrgnut hirurškim intervencijama i rehabilitaciji. Takođe su mu obezbijeđeni fizioterapeut i psiholog.

“Uprkos svemu Saško inspiriše druge i pruža im radost”

– Tokom svog boravka u našoj bolnici dječak se prilagodio svom novom životu. Sprijateljio se sa drugom djecom, upoznao slavne ljude, išao je kod frizera i pohađao mnoge aktivnosti. Saško je postao primer izdržljivosti, optimizma i hrabrosti – rekli su ljekari.

– Tim Ohmatdita je oduševljen što je upoznao tako bistro i iskreno dijete koje, uprkos svemu kroz šta je prošlo, inspiriše i pruža radost drugima. Ponosni smo na Saška! – dodali su oni.

Kako prenosi “Ukrajinska pravda”, Saško je sada u Lavovu, na zapadu Ukrajine, gdje mu je obezbijeđena proteza. Ipak, on sanja da se vrati svojoj kući.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu