Politika

(FOTO) Cvijanovićeva povodom 149 godina od Nevesinjske puške "Srpski narod na temeljima slavne prošlosti danas u miru gradi budućnost"

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, istakla je da srpski narod, na temeljima slavne prošlosti, danas u miru gradi budućnost, vječno zahvalan onima koji su se borili i izvojevali slobodu u kojoj danas živi.

(FOTO) Cvijanovićeva povodom 149 godina od Nevesinjske puške "Srpski narod na temeljima slavne prošlosti danas u miru gradi budućnost"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Cvijanovićeva je navela da je na današnji dan prije 149 godina u selu Krekovi kod Nevesinja podignut ustanak protiv osmanske vlasti, poznat kao Nevesinjska puška.

– Nevesinjci i Hercegovci slobodu su uvijek pisali velikim slovima, a branili je životima – istakla je Cvijanovićeva u objavi na svom Instagram nalogu.

Cvijanovićeva je podsjetila da su to činili i te 1875. godine, kada su ustali protiv Osmanlija, a i sedam godina kasnije, kada su podigli Uloški ustanak protiv Austrougarske.

Pročitajte još

– Svoj slobodarski i nepokorivi duh pokazali su i 2. juna 1941. godine, kada su se prvi suprotstavili fašizmu i genocidnoj NDH, baš kao i na Mitrovdan 1992. godine i 1994. godine, kada su herojskom borbom odbranili Nevesinje i granice Republike Srpske u Hercegovini – naglasila je Cvijanovićeva.

Podsjetimo, u Nevesinju je danas obilježeno 149 godina od početka ustanaka Srba u Hercegovini protiv različitih okupatora, a poznati su kao Prva, Druga i Treća Nevesinjska puška.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu