Društvo

(FOTO) Stručnjaci tvrde "Vakcina u svom sastavu nosi one promjene koje su na genetskom nivou karakteristične tumoru pacijenta"

Svijet uveliko traži vakcinu za izlječenje od raka, a Britanci su počeli klinička ispitivanja vakcine koja se pravi po mjeri svakog pojedinačnog pacijenta za samo nekoliko nedjelja. U fazi predkliničkog istraživanja je i ruska vakcina koja bi do kraja godine trebalo da pokaže prve rezultate.

Žena priprema vakcinu
FOTO: FREEPIK

Ova vakcina u svom sastavu nosi one promjene koje su na genetskom nivou karakteristične tumoru pacijenta, o čemu je govorio ruski naučnik Aleksandar Gincburg. O tome ko će moći da primi nove vakcine i da predstavljaju novu nadu, kao i koliko će koštati u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji govorili su onkolog Vladan Kovčin i Sergej Boljević, šef katedre patologije na Univerzitetu u Moskvi.

FOTO: K1 TV / SCREENSHOT
FOTO: K1 TV / SCREENSHOT

Otkrivanjem genskog koda, kada je genom čovjeka pročitan, dosta toga novog se saznalo i iskoristilo u mnogim oblastima medicine za liječenje različitih bolesti, pa i karcinoma. Otkrićem gena koji dovode do umnožavanja maligne ćelije, do specifičnosti maligne ćelije odnosno produkcije proteina koji su svojstveni samo za taj određeni tumor, došlo se do mogućnosti da se naprave vakcine – da se sintetišu antitijela, da se naš organizam probudi, da prepozna te proteine kao strane i da napada tu malignu ćeliju – rekao je dr Kovčin.

Presonalizovane vakcine već se proizvode, evo kako funkcionišu

– Cilj je da se proizvede lijek ili vakcina specifična za tumor samo jednog čovjeka, odnosno onoga ko je bolestan. To se već radi, već se prave takve vakcine. Dejstvo tih vakcina je sistemsko – bez obzira da li pacijent ima samo primarni tumor ili ima metastaze tog tumora, jer sve te strane ćelije imaju isti protein. Prima se nekoliko tih vakcina sa ciljem da se probudi imunski sistem koji ne prepoznaje tumor. Svi tumori se skrivaju od imunskog sistema nekom vrstom komunikacije i zavaravanja naših bijelih krvnih zrnaca da nisu strani, da tumori nisu strani. I naš organizam ne reaguje i tumor raste. Međutim, pomoću vakcine koje proizvedu veliki broj proteina, koje aktiviraju sistem, daju se i lijekovi koji blokiraju komunikaciju između maligne ćelije i tumora i sprečavaju da tumor vara naš imunski sistem. Onda se jednostavno on probudi. A pošto ima više antigena koji su svojstveni za taj tumor, onda se brzo proizvedu i antitijela i pobude se bela krvna zrnca da napadaju tumor – objasnio je onkolog i dodao:

FOTO: K1 TV / SCREENSHOT
FOTO: K1 TV / SCREENSHOT

– Dobijete prvu vakcinu koja aktivira imunski sistem – proizvede se određena količina antitijela, aktiviraju se one spavajuće naše ćelije bijele koje treba da napadaju, a dodatkom nove količinom antigena sa tom revakcinom povećava se broj antitijela i imunski sistem bude mnogo jači i napada maligne ćelije. Postoje centri čak i u Evropi koji proizvode neku vrstu personalizovane vakcine na osnovu peptida, proteina koje stvara tumor. Postoji jedna velika laboratorija u Tubingenu koja se bavi time. Postoji mnogo centara koji na istom principu pravi neku vrstu vakcine. Međutim, te metode liječenja još nisu standardizovane. Prema podacima koje imamo, ove metode liječenja mnogo su efikasnije od svakog drugog liječenja koje do sad znamo.

U Rusiji se vrši testiranje vakcine na životinjama, prva primjena kod ljudi očekuje se krajem godine

Pročitajte još

– Riječ vakcina kad je riječ o ovim lijekovima se koristi samo zato što aktivira imuni sistem. Sve ostalo, nema nikakve veze sa vakcinama koje mi znamo i koje se koriste protiv drugih bolesti. Ovaj preparat, odnosno vakcina protiv raka, se daje terapeutski, daje se bolesnicima, a ne kao preventiva. To su peptidne vakcine, odnosno proteinske. Na tom principu će do kraja godine biti razvijene vakcine za prve vakcine ove vrste. Sada se rade testiranja na melanomima miševa. Jedna grupa miševa je dobila tu vakcinu, druga grupa nije. Ova grupa koja nije dobila vakcinu je 19. dana od eksperimenta uginula, a ova druga grupa je živa još. Rezultati su fantastični i nadamo se da će to pomoći baš onoj vrsti raka koji se teško liječi i hirurški i hemoterapijom. Biće primjenljiva za sve vrste i u svim stadijumima raka – rekao je doktor Sergej Boljević.

Šef katedre patologije na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi, Sergej Boljević objasnio je da je neophodno biti oprezan zbog nuspojava koje može izazvati vakcina, ali da su prognoze optimistične kad se radi o vakcinama koje stimulišu imunitet.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu