Sudbine

(FOTO) Tamara predstavlja svoju zemlju u Ujedinjenim nacijama: Ova djevojka nije samo prelijepa, već je i prepametna, sa 23 godine završila master čistom 10 i to nije sve

Tamara Marjanović sa 24 godine i završenim master studijama na Pravnom fakultetu u Novom Sadu – pronašla je svoj put i životni cilj.

Tamara Marjanović
FOTO: TAMARA.MARJANOVICC/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Svoje školovanje završila je sa najvišim ocjenama, a imala je čast da bude predstavnik državne delegacije u Ujedinjenim nacijama. Zajedno sa ostalim predstavnicima učestvovala je u raznim aktivnostima.

– Sa 23 godine sam završila master studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu – odbrana master teme Ujedinjene nacije i zaštite ljudskih prava u sistemu Ujedinjenih nacija. To je uticalo na to da se dalje bavim međunarodnim odnosima, to mi je ujedno bila i orijentacija. Master sam završila sa prosjekom 10.00. Takođe, bila sam stipendista svih stipendija Republike Srbije. Po završetku osnovnih studija, radila sam u advokatskoj kancelariji, a potom sam krenula praksu u Ministarstvu spoljnih poslova – odeljenje za Ujedinjene nacije. Zahvaljujući praksi stekla sam dovoljno znanja o Ujedinjenim nacijama i kako funkcioniše sistem. To me je i kvalifikovalo da se prijavim na javni konkurs sa omladinskog delegata u Ujedinjenim nacijama. Nakon konkursa i dva konkursna kruga, izabrana sam od strane komisije da budem predstavnik svih mladih Republike Srbije u UN – rekla je Tamara za NS Uživo.

Kolega delegat i ja izabrani smo na mandat u trajanju od godinu dana. Nakon izbora, prvo smo imali dijaloge sa mladima Republike Srbije gdje smo se zaista trudili da čujemo o svim izazovima sa kojima se mladi suočavaju. Nakon toga, prenijeli smo te izazove u govor, koji smo napisali i dostavili Trećem komitetu Generalne skupštine UN – rekla je ona.

Kako je objasnila, ona i njen kolega imaju priliku da govore u UN u ime svoje zemlje, a govorili su i na temu mladih i društvenog razvoja.

Imali smo priliku da u ime svoje zemlje govorimo u skupštini Ujedinjenih nacija. Pričali smo na temu mladih i društvenog razvoja. Pomenuli smo sve dobre prakse koja naša zemlja i te kako ima i sa kojima možemo da se pohvalimo. Nakon UN, išla sam u Tiranu i u Berlin gdje sam učestvovala sa ostalim delegatima u Agendi 2030 kao i ciljevima održivog razvoja. Kao delegacija Republike Srbije išli smo na UNESCO, 42. Generalna konferencija – tu smo imali priliku da dočekamo rezultate da je Srbija izabrana u članstvo izvršnog savjeta sa 137 glasova, a kao prva u grupi. Velika je čast da budemo dio Uneskove Generalne konferencije i foruma. Prezentovaćemo rezultate širom zemlje – Bečej, Beograd… – priča Tamara.

Ova mlada i uspješna žena poručuje mladima da se obrazuju. Kaže da želi da bude primjer kako obrazovani mladi mogu da imaju i vannastavne aktivnosti.

– Moja poruka mladima jeste da se obrazuju. Ja želim da pokažem da neko ko je obrazovan i ko je završio fakultet ima i vannastavne aktivnosti, da zaista može da predstavlja mlade svoje zemlje. To je čast. Takođe, da sa toliko godina budemo i dio državne delegacije. Poručila bih mladima da rade na sebi, uče i da ne odustaju – nikada. Rad, red i disciplina su stvari koje mene odlikuju, a to treba svaku mladu osobu da odlikuje. Ulažite u sebe i pronađite svoj put. Naša zemlja ima obrazovane ljude, a takođe i naša zemlja nudi dosta mogućnosti gdje mladi mogu da se uključe – riječi su Marjanovićke.

Novi Sad je dobitnik još jedne titule u nizu. Pristupio je UNESKO Mreži kreativnih gradova svijeta i tako je postao prvi grad u ovom dijelu Evrope u kategoriji novih i digitalnih umjetnosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije