Svijet

(FOTO) Tramp proglašen krivim po 34 tačke optužnice: Da li će se moći KANDIDOVATI ZA PREDSJEDNIKA i kakva mu kazna prijeti

Porota na Menhetnu osudila je Donalda Trampa po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa u slučaju davanja tajnog novca zvijezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, kao i njegovog bivšeg advokata Majkla Koena.

Donald Tramp proglašen krivim
FOTO: SETH WENIG / POOL/EPA

Neposredno sljedeće pitanje je kakvu kaznu treba da dobije bivši predsjednik SAD?

To je odluka koja je u potpunosti na Huanu Merčanu, sudiji koji nadgleda slučaj. Zločini za koje je Tramp proglašen krivim, falsifikovanje poslovne evidencije u prvom stepenu, su krivična djela klase “E” u Njujorku, najmanje ozbiljna kategorija i za njih je kazna do četiri godine zatvora. Presuda mu je zakazana za 11. jul.

Da li mu prijeti zatvorska kazna

Ali, malo je vjerovatno da će Tramp biti osuđen na zatvorsku kaznu, kažu stručnjaci. On je počinilac prvi put, a zločin za koji je proglašen krivim je nenasilni zločin na papiru.

– Mislim da ga sudija vjerovatno ne bi zatvorio samo pod tim okolnostima – rekla je Šeril Bejder, profesorka prava na Univerzitetu Fordham koja je bilo kakvu kaznu zatvora nazvala “malo vjerovatnom”.

– Ali imajući u vidu da je on bivši predsjednik, da ima podatke Tajne službe i da je takođe pretpostavljeni republikanski kandidat, mislim da bi zatvor bio logistički veoma težak, ali bi takođe imao političke implikacije za koje mislim da bi sudija Merčan želio da izbjegne – navela je.

Svaka kazna će se vjerovatno sastojati od novčanih kazni, uslovne kazne, društveno-korisnog rada ili neke kombinacije svega toga.

“Voljela bih da skuplja smeće”

– Voljela bih da vidim društveno-koristan rad – skupljanje smeća u metrou – rekla je Karen Fridman Agnifilo, bivši glavni tužilac u kancelariji okružnog tužioca Menhetna.

Mnogo toga može zavisiti od toga kako sudija Merčan tumači Trampovo ponašanje, uključujući nedostatak kajanja.

Pročitajte još

Ne mogu da zamislim da ćemo vidjeti Trampa koji se kaje i izvinjava ako dođe vrijeme za izricanje presude. Sudije takođe razmatraju prouzrokovanu štetu. S jedne strane, sudija Merčan bi ovo mogao smatrati prekršajem tehničkog snimanja kako bi se prikrilo nepristojno ponašanje, nanošenjem samo minimalne štete. S druge strane, on bi mogao da posmatra Trampovo ponašanje kao nanošenje duboke štete cijeloj zemlji uskraćivanjem glasačkoj javnosti prava da daju informisani glas na najvišim nacionalnim izborima – istakla je Bejder.

Trampovi advokati su mogli da traže od Merčana da poroti da tu opciju, ali to nisu učinili.

I tužioci i Trampovi advokati podnijeće preporuke za izricanje kazne. Isto će biti i sa kancelarijom za uslovnu kaznu, koja će sastaviti poverljivi izveštaj koji će biti predstavljen sudiji.

Žalba ili prihvatanje kazne?

Tramp će se skoro sigurno brzo žaliti. Bilo koja kazna bi tada vjerovatno bila na čekanju dok je žalba u toku.

Žalbeni proces bi trajao mjesecima, čak i godinama, što znači da bi moglo da prođe neko vrijeme prije nego što presuda stupi na snagu.

Tramp ima 30 dana da podnese obaveštenje o žalbi na osuđujuću presudu, a zatim šest meseci da uloži punu žalbu prvom sudskom odjeljenju koje razmatra žalbe okruga Njujork. Ako bi osuđujuća presuda bila potvrđena, Tramp bi se tada verovatno žalio Apelacionom sudu u Njujorku, sedmočlanom tijelu koje je najviši apelacioni sud u državi Njujork. Taj sud ima diskreciono pravo da li da sasluša predmet ili ne.

Pitanja koja se raspravljaju u žalbenom postupku vjerovatno bi bila složena pravna pitanja – na primjer, da li je sudija dao odgovarajuća uputstva poroti i dozvolio da se pravi dokazi uvrste ili izuzmu. Činjenice i kredibilitet svedoka ne bi bili predmet žalbe.

Da li se može kandidovati za predsjednika

Ako osuđujuću presudu potvrdi Apelacioni sud u Njujorku, Tramp bi se vjerovatno žalio američkom vrhovnom sudu, koji bi takođe mogao da odluči da li će uzeti slučaj ili ne. Pošto je slučaj po zakonu države Njujork, da bi se on našao pred Vrhovnim sudom SAD, Tramp bi zahtevao da ubijedi sudije da je u pitanju neko federalno ili ustavno pitanje.

Osuda neće uticati na Trampovu zakonsku sposobnost da se kandiduje za predsjednika. Ustav ne zabranjuje prestupnicima da se kandiduju za funkcije. Neprovjereno je da li bi on mogao da bude predsjednik iz zatvora. Ne bi mogao da se pomiluje ni od kakve osude, jer je to državni zločin.

Osuda vjerovatno neće uticati na Trampovu sposobnost da glasa na izborima ove jeseni. Florida, gdje je registrovan, dozvoljava ljudima koji su osuđeni van države da glasaju ako im država u kojoj su osuđeni to dozvoli. U Njujorku, neko ko je osuđen za krivično djelo može da glasa sve dok nije u zatvoru.

Da li mu je sudija naklonjen

Sudija Merčan je već dva puta kaznio Trampa tokom ovog slučaja zbog kršenja važećeg naređenja, a način na koji je sudija postupao u obje epizode ​​mogao bi da pruži uvid u to kako će pristupiti svakoj mogućoj kazni za Trampa. Podvlači da je Merčan veoma svjestan logističkih poteškoća zatvaranja Trampa i širih političkih implikacija tog činjenja.

Donald Tramp
FOTO: MIKE SEGAR / POOL/EPA

– Gospodine Tramp, važno je razumjeti da je posljednja stvar koju želim da uradim da vas strpam u zatvor. Vi ste bivši predsjednik Sjedinjenih Država, a možda i sljedeći predsjednik – rekao je Merčan 6. maja, kada je izrekao kaznu od 1.000 dolara zbog nepoštovanja suda po deseti put.

Dalje je objasnio zašto je stavljanje Trampa u zatvor u to vrijeme bilo “zaista poslednje sredstvo za njega”.

– Takođe brinem za ljude koji bi morali da izvrše tu sankciju — sudske službenike, službenike popravne službe, Tajne službe, između ostalog. Brinem se za njih i šta bi sve išlo za izvršenje takve sankcije. Naravno, svjestan sam i širih implikacija takve sankcije. Veličina takve odluke nije jednostrana. Ali, na kraju krajeva, imam posao koji treba da obavim, a dio tog posla je da zaštitim dostojanstvo pravosudnog sistema i iznudim poštovanje – dodao je on.

“Kriv je po svim tačkama optužnice”

Podsjećamo, tužioci su nedjeljama pokušavali da dokažu da je Tramp svjesno plaćao svom bivšem advokatu Majklu Koenu mjesečne rate od 35.000 dolara kako bi mu otplatio 130.000 dolara namijenjenih da se zvijezda filmova za odrasle Stormi Danijels spriječi da izađe u javnost sa navodima o aferi sa Trampom neposredno prije dana izbora 2016. godine.

Porota u istorijskom krivičnom suđenju Donaldu Trampu donela je presudu drugog dana većanja i proglasila ga krivim po svim 34 tačkama optužbe — što dovodi do toga da je Tramp prvi bivši ili sadašnji predsjednik u SAD koji je suočen sa krivičnim suđenjem, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu