Kultura

(FOTO) Uklonjena umjetnička instalacija: Banksijev mural vrijedan više od milion evra UNIŠTEN NAKON RUŠENJA ZGRADE

Mural koji je naslikao Banksi, koji se prvi put pojavio nedugo nakon što je Velika Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije, uništen je nakon što je zgrada na kojoj je naslikan srušena.

(FOTO) Uklonjena umjetnička instalacija: Banksijev mural vrijedan više od milion evra UNIŠTEN NAKON RUŠENJA ZGRADE
FOTO: TWITTER/SCREENSHOT

Mural neuhvatljivog umjetnika grafita Banksija, uništen je nakon što je zgrada na kojoj je naslikan srušena, prema gradskom savjetu u Doveru u Engleskoj.

Banksijev mural, naslikan na zgradi u Doveru koja je bila “sve trošnija i opasnija”, prikazuje građevinskog radnika koji skida jednu od 12 žutih zvijezda na zastavi Evropske unije.

Gradsko vijeće Dovera saopštilo je da je zgrada jedna od mnogih duž “Bench Street” koja je “prljala lokalno područje i ostavljala loš utisak o gradu”, naznačujući ranije ove godine da će biti srušena kao dio projekta renoviranja vrijednog 31 milion dolara (oko 31 milion evra).

Banksijev mural “nije mogao biti održivo konzervisan” a da ne zahtijeva “značajne troškove za lokalne porezne obveznike”, rekli su iz Gradskog savjeta u Doveru.

Pročitajte još

Grad je rekao da je unajmio firmu da “skenira i sačuva” mural kako bi ga u nekom trenutku u budućnosti mogla “rekreirati digitalno ili čak fizički”.

Mural je procijenjen na 1.26 miliona dolara (oko 1.26 miliona evra) prije nego što je uništen.

Nekoliko Banksijjevih umjetničkih instalacija je uklonjeno ili demontirano, uključujući “Maskaru za Valentinovo” u Margateu u Engleskoj, koja je nakratko demontirana prije nego što ju je grad obnovio početkom ove godine.

U martu je Banksijjev mural “Jutro je slomljeno” u Kentu u Engleskoj uništen nakon što je srušena zgrada na kojoj je naslikan. Prošle godine, osam osoba je uhapšeno u Hostomelu u Ukrajini, nakon što su pokušali da uklone mural sa strane djelimično uništene kuće. Šest osoba je uhapšeno 2020. godine zbog krađe Banksijjevog murala iz pariske koncertne dvorane “Bataclan” 2019. godine. Komad inspirisan pandemijom otkriven u londonskom vagonu slučajno je očišćen, prenosi N1.

Banksi, čiji identitet još uvijek nije poznat, nije javno komentarisao rušenje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije