Svijet

Francuska priprema PLAN ZA PROTJERIVANJE 231 stranca zbog EKSTREMISTIČKIH VJERSKIH UVJERENJA

Francuska se priprema da protjera 231 stranca koji su na posebnoj listi Vlade zbog ekstremističkih vjerskih uvjerenja. Sve to je uslijedilo dva dana nakon što je islamista odsjekao glavu nastavniku u predgrađu Pariza.

Francuska priprema PLAN ZA PROTJERIVANJE 231 stranca zbog EKSTREMISTIČKIH VJERSKIH UVJERENJA
FOTO: YOAN VALAT/EPA

Vlada predsjednika Emanuela Makrona pod pritiskom je konzervativnih i desničarskih stranaka da zauzme oštriji stav prema strancima koji mogu da predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost, javio je Radio”Evropa 1.

Makron je večeras predsjedavao sastankom Savjeta odbrane sa višim članovima Vlade.

U međuvremenu, desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice Pariza izražavajući tugu, ali i odajući poštu ubijenom nastavniku Samuelu Patiju.

Pročitajte još

Protestnoj šetnji pridružili su se i premijer Kastes, gradonačelnik Pariza An Idalgo i zamjenik gradonačelnika Odri Pulvar.

Napadač Abdulah Anzorov (18), čečenskog porijekla, objavio je video-snimak i fotografije odsječene glave Patija. Istraga je sada fokusirana na oca trinaestogodišnje djevojčice koja je prijavila Patija i dala detalje o školi.

Hiljade čečenskih izbjeglica, od kojih su mnogi bili prekaljeni borci kao i posevećeni muslimani, ušlo je u Francusku početkom 2000-tih, poslije dva krvava rata protiv Rusije.

Oko 30.000 Čečena pobjeglo je u Francusku, od kojih se većina naselila u predgrađa velikih gradova, uključujući Pariz.