Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Francuski „Mond“: Makron želi da obnovi francusko-srpsko prijateljstvo

Politika
Autor:

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je posjetom Srbiji pokazao da želi da bude garant evropskog uticaja u tom regionu, koji je predmet želja Rusije i Kine, piše ugledni pariski dnevnik “Mond”.

Prenoseći atmosferu tokom Makronove posjete Beogradu, list navodi da je srpska prestonica bila okićena bojama Francuske – plavom, bijelom i crvenom.

Opisujući atmosferu tokom obraćanja Makrona i Vučića na Kalemegdanu ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj, list podsjeća da je bronzanu statuu žene, simbol slobode, 1930. godine izvajao Ivan Meštrović, učenik čuvenog francuskog vajara Ogista Rodena.

Kako dodaje “Mond”, na spomeniku, koji simbolizuje francusko-srpsko prijateljstvo “zapečaćeno krvlju” tokom rata 1914-1918, ispisana je jednostavna rečenica “Volimo Francusku kao što je ona voljela nas”.

Foto: Predsedništvo Srbije/Tanjug

Statua, koja je “degradirana svakim usponom francusko-srpskih tenzija”, obnovljena je kako bi se proslavio povratak povezanosti dva naroda posjetom Makrona Beogradu 15. i 16. jula.

Francuski predsjednik je čitao govor na srpskom tokom minuta, nakon čega je rekao da je to “gest kako bi se pokazalo da je poruka upisana na spomeniku još uvijek istinita, sto godina kasnije”.

Francuski predsjednik imao je zadatak i da učini da se zaboravi, kako piše “Mond”, “užasni protokolarni gaf” Jelisejske palate tokom obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu, kada je predsjedniku Srbije određeno da sjedi u pozadini, dok je u prvom redu predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači “ustoličen” pored Angele Merkel, Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Pogrešan korak Pariza cijeli srpski narod je doživio kao “užasno poniženje”, navodi “Mond”.

List konstatuje i da se tokom dvodnevne posjete Srbiji Makron nije susreo sa predstavncima opozicije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO