Politika

Galijašević: Izetbegovićeve ratnohuškačke prijetnje shvatiti ozbiljno

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević izjavio je da bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović čitav posljednji mandat prijeti ratom i da njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno.

Galijašević: Izetbegovićeve ratnohuškačke prijetnje shvatiti ozbiljno
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Povodom Izetbegovićeve najave da će BiH zaokružiti proizvodnju svake vrste municije za tržište, ali i za “ne daj Bože”, Galijašević je rekao da je riječ o ratnohuškačkoj izjavi koja je korisna za njegovu predizbornu aktivnost.

To govori kakvo on žalosno mišljenje ima o svom narodu. Bošnjaci nisu budale, nisu ratnohuškački orijentisani i ne misle na rat, ako on misli. Uz okolnost da zaista postoji šest velikih fabrika namjenske industrije u Federaciji BiH, da su te fabrike pod kontrolom federalne Vlade, da nad njima nema adekvatnog odbrambenog i bezbjednosnog nadzora – jasno je da je ovo ozbiljna huškačka poruka – rekao je Galijašević za “Sputnjik”.

Kada se uzme u obzir paralelni bezbjednosni i odbrambeni sistem koji čine paravojne i parapolicijske strukture pod kontrolom pojedinih islamskih zemalja, na koje Izetbegović računa, kaže Galijašević, njegovu prijetnju trebalo bi ozbiljno shvatiti.

– Ne može oružana sila, bilo ona u proizvodnji, u nadzoru nad tom proizvodnjom, biti pod kontrolom nerelevantnog Ministarstva industrije. Ovdje nije riječ o bilo kakvoj industriji, nego o vojnoj industriji. Ona mora biti pod kontrolom vojske i odbrane, a to je ipak na zajedničkom nivou  – navodi Galijašević.

Osim toga što je izjava ratnohuškačka, kaže Galijašević, ona pokazuje predrasude koje Izetbegović ima prema Bošnjacima, koji ne žele rat i neće mu dati hiljadu glasova više, jer je zaprijetio ratom.