Politika

Galijašević: Vehabijska naselja u BiH funkcionalni izraz terorizma

Nicanje “nove Maoče” u cazinskom selu Stijena je nastavljanje procesa uspostavljanja vehabijskih kampova i naselja, malih kalifata, državica, koje su u stvari funkcionalni izraz terorizma, rekao je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Galijašević: Vehabijska naselja u BiH funkcionalni izraz terorizma
FOTO: SCREENSHOT/N1

Na ovaj način se gradi antiustavno društvo u kontinuitetu i ovo nije izolovan slučaj. Kada bi u federalnom dijelu BiH imali istraživački pristup, vidjeli bi da Stijena nije jedini novi fenomen i da proces uspostave paralelnih džemata nije prekinut uprkos zalaganjima vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića – naveo je Galijašević.

On je za beogradsku “Politiku” rekao da se vehabijska naselja, poput ovog u Stijeni, kakvih ima mnogo u Federaciji BiH, grade na izolovanim mjestima, odakle se dominira prostorom i vrši svojevrsno osmatranje i pritisak na sekularizovane muslimane.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Cilj izgradnje tih naselja jeste da se od BiH, ali i od Bošnjaka muslimana, napravi politički islamizirana zajednica u kojoj će to biti najbitniji i jedini identitet – ističe Galijašević.

On upozorava da ova naselja predstavljaju trajni izvor prijetnje, proces na koji nema adekvatne reakcije, kako većinskih Bošnjaka, muslimana, tako i bezbjednosnih struktura u BiH, kao ni pravosudnih institucija.

Galijašević napominje da sve to što se događa nije smišljeno u BiH, nego je “model avganistanskih veterana, koji su donijeli pripadnici odreda `Mudžahid`, Hamasa, egipatske grupe ili neke druge od raznih terorističkih organizacija koje su boravile na prostoru BiH”