Politika

"Ganić tuži tužioce" Nastavljeni PRITISCI NA PRAVOSUĐE zbog predmeta “Dobrovoljačka”

Ni mjesec i po dana otkako je Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka” ne prestaju pritisci na pravosuđe, konkretno na tužioce koji su radili na ovom predmetu. Tako je je pravni tim Ejupa Ganića juče podnio krivičnu prijavu protiv troje tužilaca Tužilaštva BiH jer su vodili istragu u ovom predmetu!

"Ganić tuži tužioce" Nastavljeni PRITISCI NA PRAVOSUĐE zbog predmeta “Dobrovoljačka”
FOTO: FOTO RTS/YOUTUBE /SCREENSHOT/RAS KOMBO

Sve ovo događa se dva mjeseca nakon što je Tužilaštvo BiH, 27. aprila ove godine, podiglo optužnicu protiv 10 osoba u predmetu “Dobrovoljačka”, u kojoj se terete da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Optužnica je podignuta protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
Ejup Ganić

Odmah nakon podizanja optužnice uslijedile su žestoke kritike sarajevskih političara i dijela javnosti FBiH na račun Tužilaštva i Suda BiH, a iz pravnog tima prvooptuženog Ganića počele su da stižu i direktne prijetnje glavnom tužiocu Milanku Kajganiću, kao i postupajućem sudiji Braci Stuparu.

Prijava

Optuženi su u međuvremenu uputili i dopis Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH sa zahtjevom da ih “zaštiti od proizvoljnog postupanja Tužilaštva BiH”, a obratili su se i visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, čiji mandat Srpska ne priznaje, te pojedinim stranim ambasadama u BiH, kao i glavnom tužiocu u Hagu, Seržu Bramercu, tražeći i od njih reakciju.

Da neće stati na tome vidljivo je bilo juče kada je pravni tim Ejupa Ganića, predvođen advokatom Senadom Pećaninom, potvrdio da su podnijeli Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milanka Kajganića, te tužilaca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i Gorana Salihovića.

Ganićev pravni tim u prijavi tereti tužioce za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja i nesavjestan rad u službi. Pećanin je najavio da će protiv njih podnijeti i disciplinske prijave VSTS.

– Prijavljeni tužioci su zloupotrebili svoje funkcije i svjesno opstruisali istragu u predmetu “Dobrovoljačka”, preduzimajući radnje suprotne obavljanju tužilačke funkcije iskorištavanjem svog službenog položaja – navodi se u prijavi.

Dodaje se da tužioci protiv kojih je podnesena krivična prijava nisu postupili po ranijoj odluci koju je sačinio tužilac Tužilaštva BiH, Mirza Hukeljić, a koji je prvobitno donio odluku o obustavi istrage protiv optuženih u predmetu “Dobrovoljačka”.

Pročitajte još

Pećanin tvrdi da su Salihović, Tadićeva i Kajganić, prihvatili pritužbe oštećenih lica zbog čega je nastavljeno vođenje istrage u ovom krivičnom predmetu, što je rezultiralo podizanjem optužnice u slučaju “Dobrovoljačka”.

Fokusirani na dokaze

Iz Tužilaštva BiH juče je stigla kratka poruka kako nemaju komentar na navedenu krivičnu prijavu i da se ne osvrću na nju.

– Tužilaštvo BiH je fokusirano na dokazivanje navoda optužnice u Sudu BiH – istakao je za Srpskainfo portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

Kajganić je ranije za medije potvrdio pritiske na pravosuđe zbog optužnice u predmetu „Dobrovoljačka“. On je poručio da Tužilaštvo BiH neće oklijevati da predloži određivanje pritvora za neka od optuženih lica, ako zbog predmeta “Dobrovoljačka” bude pritiska na postupajuće sudije i svjedoke.

FOTO: TUŽILAŠTVO BIH
FOTO: TUŽILAŠTVO BIH

– Bitno nam je da nema pritiska na sud, odnosno postupajuće sudije. Ali, ukoliko ga bude, odnosno, ako Tužilaštvo prepozna da ima ometanja rada pravosuđa, u tom slučaju pokrenuće istražne radnje i postupiti u skladu sa zakonskim odredbama – istakao je Kajganić.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je sprovelo opsežnu istragu i nakon svih prikupljenih dokaza podiglo optužnicu, koju je Sud BiH u potpunosti potvrdio, jer je ocijenio da u njoj ima dovoljno osnova i sumnje da su radnje koje se desetorici optuženih stavljaju na teret dovoljno potkrepljene dostavljenim dokazima.

Pravni nonsens

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, ističe da su optuženi u predmetu „Dobrovoljačka“ očito nastavili s pritiscima na pravosuđe, koji traju faktički još otkako je pokrenuta istraga, a intenzivirani su nakon potvrđivanja optužnice.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Krivična prijava protiv Kajganića, Tadićeve i Salihovića predstavljaju pravni nonsens. Dakle, advokati optuženih podnose krivične prijave protiv tužilaca jer su podigli optužnicu, koja je i potvrđena pred Sudom BiH, čime je utvrđena osnovana sumnja da su počinili krivična djela ratnog zločina nad pripadnicima JNA – ističe Kojić za Srpskainfo.

Dodaje da je očito cilj optuženih da se izvrši ogroman pritisak na sve one koji su imali bilo kakvu ulogu u podizanju optužnice protiv njih, te da se na taj način izvrši indirektan pritisak na postupajućeg tužioca, ali i pošalje poruka svjedocima koji trebaju da svjedoče u samom procesu o ratnom zločinu koji je počinjen nad pripadnicima JNA.

Pročitajte još

– Ovim se žele zastrašiti i svjedoci da će i protiv njih u nekoj budućnosti podnositi krivične prijave. Ovo je nedozvoljena metoda pritiska i niko od svjedoka, a i samih tužilaca koji rade na tom predmetu i stručnih saradnika, ne treba da podlegne tom pritisku. Predmet u slučaju „Dobrovoljačka“ mora da dobije konačan epilog, a to je da se potvrdi da je počinjeno krivično delo ratnog zločina i da su lica koja su na optužnici odgovorna za taj ratni zločin – poručio je Kojić.

“VSTS da reaguje”

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i banjalučki advokat, Milan Petković, takođe poručuje da je očito na sceni pritisak na pravosuđe zbog optužnice u predmetu „Dobrovoljačka“. On kaže da je ovo rijedak slučaj da neko podnosi prijavu kada tužilaštvo radi svoj posao.

– Obično su advokati ti koji podnose prijave jer tužilaštvo ili sud ne rade svoj posao. Ovdje je obrnut slučaj. Očito je da optuženi Ganić želi da učini korist sebi i da poboljša svoju poziciju tako što vrši pritisak na pravosuđe – ističe Petković za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Navodi da je to nedopustivo i da u konkretnom slučaju mora da reaguje i VSTS, te da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu mora da odbaci krivičnu prijavu.

– Podnosi se prijava jer tužioci nisu obustavili istragu! Pozivaju se na tužioca koji je obustavio istragu u ovom predmetu. Dakle, to je odluka jednog tužioca, a nakon njega je troje drugih tužilaca reagovalo po pritužbi i donijelo odluku da se istraga nastavi, što je na kraju rezultiralo optužnicom – ističe Petković.

Želi biti član Predsjedništva BiH

Jedan od desetorice optuženih u slučaju „Dobrovoljačka“, Mahir Žiško, uprkos teškim optužbama za ratni zločin, prije mjesec dana je podnio prijavu CIK BiH želeći da bude nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH na izborima u oktobru ove godine. CIK BiH je, međutim, njegovu kandidaturu odbila, ali ne zbog optužnice, već zato što je imao manji broj potpisa podrške birača od onog kako je propisano zakonom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu