Politika

GARANTUJE BEZBJEDNOST GRAĐANA Lukač: Policija Srpske kontroliše kretanje migranata

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da policija Srpske od početka kontroliše kretanje migranata i da i dalje može da garantuje bezbjednost građanima na cijeloj teritoriji Republike.

GARANTUJE BEZBJEDNOST GRAĐANA Lukač: Policija Srpske kontroliše kretanje migranata
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dragan Lukač

On je naveo da policija Srpske provodi migrante preko svoje teritorije, ni na koji način im ne ograničava kretanje, ne maltretira ih, ali da reaguje kad god se ukaže potreba da ih spriječi da naruše javni red i mir ili naprave krivično djelo ili prekršaj.

Prema njegovim riječima, bilo je takvih incidenata, a jedan od njih je kada je migrant potegao oružje na policajca, ali je brzom reakcijom spriječen, uhapšen i procesuiran.

Lukač je za RTRS rekao da migranti idu kroz teritoriju Republike Srpske, zatim Unsko-sanskog kantona u namjeri da preko Hrvatke i Slovenije uđu dalje u EU.

On je istakao da su vlasti i policija u Unsko-sanskom kantonu mjesecima suočeni sa velikom krizom i ugrožavanjem bezbjednosti građana, da nemaju adekvatnu pomoć sa nivoa BiH, te da se čini da su dugo vremena zanemareni i prepušteni sami sebi da rješavaju te probleme kako znaju.

Navodeći da je u zaštiti istočne granice angažovano 80 pripadnika MUP-a Srpske kao pomoć Graničnoj policiji BiH, Lukač je ocijenio da Granična policija ne može sama da kontroliše 650 kilometara granice i da se uključi i mnogo veći broj policije ne može spriječiti migrante da ulaze u zemlju.

– Bitno je da ih prilikom ulaska u Srpsku stavimo pod kontrolu i da ih kontrolisano provedemo na njihovom putu kuda hoće da idu, a obično je to ruta prema Unsko-sanskom kantonu – naveo je Lukač.

Na pitanje kakva je njegova saradnja sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem, Lukač je rekao da od kada je Cikotić preuzeo tu dužnost (u julu) sa njim nije imao kontakte.

Lukač smatra da bi bilo veoma značajno da on i Cikotić razgovaraju ne samo o pitanju migrantske krize, nego i nekim otvorenim pitanjima, kao što je Evropol, te izrazio nadu da će ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u dogledno vrijeme naći vremena za razgovor.

On je ocijenio neprimjerenom Cikotićevu izjavu da se na migrante u BiH može gledati kao na turiste.