Biznis

Garaža koštala kao garsonjera: Na ovoj lokaciji je kvadrat prodat po cijeni od vrtoglavih 10.350 EVRA

U prvom kvartalu 2024. u Republici Srbiji nastavljen je trend stabilizacije i smirivanjatržišta nepokretnosti koji je obilježio cijelu prošlu godinu, navodi se u izveštaju RGZ-a.

Naselje Siti blok stanovi stan zgrada
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Pored smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, u prvom kvartalu je došlo do još umjerenijeg rasta cijena stanova na nivou Republike Srbije, kaže se u izvještaju.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2024. bio je 29.108 što je za jedan odsto manje u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Najveći udio u ukupnom prometu nepokretnosti zauzima prodaja stanova (834 miliona evra), sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovane vrijednosti. Za kuće je izdvojeno 122,5 miliona evra (osam odsto od ukupne vrijednosti), za građevinsko zemljište 114,6 miliona evra (osam odsto od ukupne vrijednosti), za poslovne prostore 72,6 miliona evra (pet odsto od ukupne vrijednosti), za poljoprivredno zemljište 64,6 miliona evra (četiri odsto od ukupne vrijednosti).

Kada je riječ o načinu plaćanja, sedam odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je jedan procentni poen manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18 odsto).

Pročitajte još

Najveće cijene za stanove su postignute u Beogradu, gdje je najskuplji kvadrat prodat po cijeni od 10.350 evra na lokaciji Beograd na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan, ukupne površine 188 m2, 1.226.888 evra na Savskom vencu.

Najskuplja kuća prodata je u gradskoj opštini Savski venac (Grad Beograd) za 3.182.000 evra.

Najskuplje plaćeno parking mjesto u prvom kvartalu plaćeno je 73.000 evra, navodi se u izveštaju, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu