Svijet

Gardisti dali otkaz: Sveta stolica naredila vojnicima obaveznu vakcinaciju

Trojica pripadnika ceremonijalne Vatikanske garde "dobrovoljno" su dali otkaz, a nekoliko njih je suspendovano, nakon što je Sveta stolica naredila vojnicima da se vakcinišu protiv kovida 19, bez izuzimanja iz religijskih razloga.

Gardisti dali otkaz: Sveta stolica naredila vojnicima obaveznu vakcinaciju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dok drugi zaposleni u Vatikanu, kao i posjetioci, imaju mogućnost da se redovno testiraju na kovid 19 kako bi zadržali Zelene propusnice, svim pripadnicima Garde naređeno je da se vakcinišu, kako bi “zaštitili svoje i zdravlje drugih sa kojima dolaze u kontakt tokom rada”, izjavio je poručnik Urs Brajtenmozer za AP.

Osim trojice čuvara koji su vraćeni u Švajcarsku, još najmanje trojica su suspendovani nakon što su pristali da se vakcinišu, ali to još nisu učinili.

Vatikanska garda, koja se naziva još i Švajcarska garda, sastavljena je od 135 gardista i služi kao ceremonijalna jedinica, ali i kao jedinica za ličnu zaštitu pape.

Od 1. oktobra, svi mještani, posjetioci i zaposleni moraju da pokažu takozvanu Zelenu propusnicu koja se koristi u Italiji i drugim članicama EU kako bi ušli u Vatikan, podsjeća “Raša tudej.

Prihvati notifikacije