Svijet

Gašenje mikrofona i bez publike: Ovo su nova pravila prve PREDSJEDNIČKE DEBATE između Džo Bajdena i Donalda Trampa

Prva predsjednička debata dva kandidata za predsjednika SAD, aktuelnog šefa države Džozefa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa biće održana 27. juna u Atlanti, u Džordžiji, uz nova pravila.

Džo Bajden
FOTO: SHAWN THEW/EPA

Kablovska TV mreža CNN, na kojoj će biti prenošena prva debata, saopštila je da su izborni štabovi kandidata pristali na nova pravila, koja obuhvataju i gašenje mikrofona.

Moderatori će biti voditelji CNN Džejk Taper i Dejna Beš, a prenos bi trebalo da traje sat i po, uz dve pauze za reklame, prenosi “Glas Amerike”.

Pročitajte još

Pauza za reklame nije bilo kada je, tokom protekle tri decenija, za TV sučeljavanja bila zadužena Komisija za predsjedničke debate. To više nije slučaj.

Prvi put od 1976. godine, u studiju neće biti publike.

Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u riječ. Tokom debata uoči predsjedničkih izbora 2020. godine, Tramp i Bajden su više puta prekidali jedan drugog.

džo bajden predsjednik usa
FOTO: KEN CEDENO

Po ugledu na prethodne godine, moderatori će “koristiti sva sredstva na raspolaganju da vode računa o vremenu i osiguraju civilizovanu raspravu”, saopštio je CNN.

Za razliku od prethodnih godina, kandidati neće imati uvodna izlaganja. Imaće dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike. Moderatori će takođe imati diskreciono pravo da odobre dodatni minut.

Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente.

Prema CNN, bacanjem novčića biće određene pozicije kandidata na podijumu. Neće moći da donose unaprijed napisane bilješke, već će im biti dat papir, olovka i voda.

Donald Tramp proglašen krivim
FOTO: SETH WENIG / POOL/EPA

Predstavnicima izbornih štabova neće biti dozvoljeno da razgovaraju sa svojim kandidatima do kraja debate.

Datum ovogodišnje debate je najraniji u američkoj istoriji, sa kandidatima koji još nisu formalno prihvatili nominacije svojih stranaka. I Džo Bajden i Tramp će to uraditi na stranačkim konvencijama.

Republikanska konvencija je narednog mjeseca u Milvokiju, u Viskonsinu, a demokratska u avgustu u Čikagu, u državi Ilinois.

Planirana je još jedna debata, 10 septembra, a domaćin će biti televizijska mreža ABC News.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu