Društvo

Gašić: Konstantan rast broja turista u Srpskoj

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je večeras da Srpska bilježi konstantan rast broja turista, a najposjećenije su banje, zatim Olimpijski centar “Jahorina”, gradovi Banjaluka i Trebinje, te nacionalni parkovi “Sutjeska” i “Kozara”.

Gašić: Konstantan rast broja turista u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS

Gašićeva je navela da najviše gostiju dolazi iz susjednih zemalja Slovenije, Hrvatske i Srbije, ali i Austrije, Italije, Turske, dok je povećan je i broj kineskih turista.

Ona je rekla za Alternativnu televiziju da je prošle godine broj posjeta turista povećan za 11 odsto u odnosu na 2016. godinu, a noćenja za 17 odsto.

Zbog značaja načina na koji se predstavljaju turistički potencijali Srpske, kaže Gašićeva, Ministarstvo je provelo četiri ciklusa obuke turističkih vodiča, koju je prošlo njih 164, dok trenutno obuku pohađa 55 kandidata.

Ona je istakla da se uspješno provodi i daje pozitivne rezultate nova promotivna kampanja Turističke organizacija Srpske, a promotivni spot na internetu za nepuna dva mjeseca pregledalo je više od 200.000 ljudi.

Gašićeva je podsjetila da je sa rukovodstvom Aerodroma Banjaluka razgovarano o otvaranju avio-linije Banjaluka-Moskva, što bi imalo velikog značaja za dovođenje ruskih turista na domaće tržište.

Ona je naglasila da veliku ulogu u promociji turizma i turističkih potencijala Srpske imaju njena predstavništva u inostranstvu.

Govoreći o brendiranju i promociji domaćih proizvoda, Gašićeva je navela da je u proteklom periodu urađeno mnogo, a zahvaljujući Pravilniku o brendiranju i drugim aktivnostima sada postoje privrednici u Srpskoj koji su rebrendiranjem svojih proizvoda ostvarili mnogo bolje poslovne rezultate.

Ona je istakla da još treba raditi na zaštiti potrošača u Srpskoj, pri čemu će se koristiti i određena iskustva Srbije, a aktivniju ulogu moraju imati udruženja za zaštitu potrošača.