Kolumne

Gdje je prljav zakon, pravde nema

Banjalučki inspektori Srđan Radulović i Ognjen Stijak osuđeni su nakon ponovljenog suđenja na blaže zatvorske kazne, a presudu su dočekali na slobodi.

Gdje je prljav zakon, pravde nema
FOTO: SRPSKAINFO

Nisu se čak ni pojavili na izricanju presude.

Ponovljeno suđenje bilo je mučno za sve, a posebno za sudije koji su vodili postupak.

Sudije su na svakom ročištu bile izložene salvama uvreda, a isto tako gotovo da su igrali kako su svirali optuženi, jer su udovoljavali njihovim zahtjevima.

Istovremeno, Republičkom javnom tužilaštvu nije ni palo na pamet da u ponovljenom postupku dođu do nekog novog dokaza, pa tako optuženima barem zaprijete većim zatvorskim kaznama.

Ne, tužilaštvo se tokom postupka ponašalo kao neko ko je s Marsa pao u banjalučku sudnicu.

Epilog svega je da je Radulović na kraju osuđen na devet godina zatvora, za razliku od prethodnih 11 godina, dok je Stijak osuđen na pet godina i tri mjeseca i njemu su „skinuta“ samo dva mjeseca u odnosu na raniju presudu.

Podsjećanja radi, Raduloviću i Stijaku ukinute su pravosnažne sudske presude i to zbog kardinalnih propusta učinjenih tokom postupka.

Ustavni sud BiH je tako skrenuo pažnju da krunski svjedok u ovom postupku i pokajnik Slavko Đurić nije ni mogao svjedočiti, jer ga MUP RS nije oslobodio čuvanja službene tajne.

Ovaj propust, kao i drugi otklonjeni su u ponovljenom suđenju.

No, ni sve navedeno nije najgore što je izrodio postupak protiv inspektora.

Ono što je najtragičnije u svemu jeste što je dio inspektora kojima se sudilo za „blaža“ krivična djela u međuvremenu vraćen na posao u MUP Republike Srpske.

Ta „blaža“ krivična djela su inače nanošenje povreda uhapšenima, iznuđivanje iskaza, povreda ljudskog dostojanstva i drugih.

Sve je to naravno urađeno u skladu sa zakonom, ali poruka koja je upućena javnosti bila je katastrofalna kada je u piranju poverenje građana u rad policije. Ova mrlja ni danas nije izblijedila.