Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GDJE SU DANAS PREDSTAVNICI BiH NA EVROSONGU Fazla u SAD, Amila Glamočak u Turskoj

Zabava
Autor:

Foto: Screenshot Instagram

Bosna i Hercegovina je 19 puta učestvovala na Eurosongu, a predstavljali su je tada najbolji muzičari. Neki se još uvijek aktivno bave muzikom dok su se drugi okrenuli drugim profesijama, posvetili vjeri ili odselili iz BiH.

Muhamed Fazlagić Fazla koji je bio prvi predstavnik BiH na Evrosongu ratne 1993. godine već godinama živi i radi u SAD. Ima svoju školu fudbala te predaje sociologiju na više američkih univerziteta. Muzikom se više ne bavi, ali zapjeva ponekad za svoje društvo.

Alma Čardžić i Dejan Lazarević pjevali su duetsku pjesmu “Ostani kraj mene” 1994. godine. Oboje se i danas bave muzikom, s tim da je Čardžić imala dužu pauzu i zaplovila u političke vode. Obavljala je funkciju poslanice u Parlamentu FBiH kao članica Narodne stranke Radom za boljitak. Nakon duže pauze 2016. godine objavila je singl “Fiesta Latina”. Danas se bavi humanitarnim radom i spasavanjem i udomljavanjem napuštenih životinja. Lazarević je član grupe Kaktusi. Čardžić je bila na Evrosongu i 1997. godine kada je pjevala pjesmu “Goodbye”, piše Klix.

Legendarni Davorin Popović Pimpek do kraja života se bavio muzikom. Preminuo je 18. juna 2001. godine nakon teške bolesti. BiH je predstavljao 1995. godine s pjesmom “Dvadeset prvi vijek”.

Amila Glamočak je bila jedan od najboljih pratećih vokala bivše Jugoslavije. S pjesmom “Za našu ljubav” predstavljala je BiH 1996. na Evrosongu u Oslu. Ubrzo nakon što joj je karijera krenula uzlaznom putanjom, povukla se sa estrade, posvetila vjeri i promijenila način života. Živi u Turskoj.

Dino Merlin je BiH predstavljao dva puta – 1999. godine sa Beatrice je pjevao pjesmu “Putnici”, a 2011. godine “Love in Rewind”. Iz godine u godinu bilježi velike uspjehe, njegove turneje su najposjećenije širom regije i svijeta, a pjesme prve na top listama.

Vahidin Nino Pršeš je napravio veliku pauzu nakon 2001. godine kada je na evrosongovoj bini zapjevao “Hanu”. Prošle godine se vratio s projektom “Sevdah concept”.

Maja Tatić je 2002. godine razveselila sve pjesmom “Na jastuku za dvoje”, ali nije nastavila graditi solo karijeru. Danas radio kao urednik muzičke produkcije na RTRS-u i članica je grupe ONe TRI.

Mija Martina Barbarić pjevala je 2003. godine pjesmu “Ne brini”. Bavila se još neko vrijeme muzikom, a onda je promijenila profesiju i zaposlila se u Federalnom ministarstva turizma i životne sredine.

Fuad Backović Din je dva puta predstavljao BiH – 2004. godine s pjesmom “In The Disco”, te 2016. godine sa Dalal, Anom Rucner i Jalom Bratom kada su otpjevali pjesmu “Ljubav je”, ali se nisu plasirali u finale. Din se i dalje bavi muzikom, ali živi i radi u Los Anđelesu.

Grupa Feminem se nekoliko godina nakon predstavljanja BiH na Evrosongu (2005.) raspala i danas imaju nove članice. Pamela Ramljak ima solo karijeru i živi u Zagrebu, Neda Parmać je članica grupe Gelato Sisters, a Nika Antolos živi u Rijeci, imala je solo karijeru i nakon perioda življenja u Rusiji vratila se u Hrvatsku kada joj je dijagnostifikovana multipla skleroza.

Hari Mata Hari se i dalje bavi muzikom. Posljednju pjesmu snimio je u februaru ove godine i zove se “Previše blizu”. Na Evrosongu je bio 2006. godine i ostvario najbolji plasman BiH ikada – treće mjesto.

Marija Šestić (nastupala 2007. godine) radi na Akademiji umjetnosti u Banjauci te se i dalje bavi pjevanjem.

Isti slučaj je sa Mirelom i Lakom koji i dalje rade. BiH su predstavili simpatičnom pjesmom “Pokušaj” 2008. godine.

Grupa Regina (nastupali 2009. godine) je nakon sedam godina pauze snimila novi album, a njihov frontmen Davor Ebner je prije nekoliko godina postao predsjednik Austrijsko-njemačke zajednice u BiH koju je osnovao.

Vukašin Brajić koji je na Evrosongu 2010. godine pjevao “Thunder and Lightning” , preselio se u Beograd gdje redovno nastupa. Nakon duže pauze snimio je pjesmu “Na usnama”.

Maja Sar je na bini Evrosonga zapjevala 2012. godine kada se predstavila s pjesmom “Korake ti znam”. I dalje se bavi muzikom, a na scenu se vratila nakon kratke pauze zbog poroda.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO