Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

General Skaparoti: SAD ne idu u korak s ruskim vojnim naporima, Moskva će nas prestići do 2025.

Svijet
Autor:

Načelnik evropske komande američke vojske general Kurtis Skaparoti tvrdi će Rusija već 2025. godine nadmašiti vojni potencijal SAD u Evropi.

“SAD moraju podržati modernizaciju koju smo planirali kako bismo i dalje dominirali u onim područjima gdje smo u prednosti”, kaže Skaparoti.

On ističe da je Rusija udvostručila napore usmjerene na kontrolu morskih koridora na Arktiku, prenosi portal “Defence One”.

“Ako budu htjeli, moći će da kontrolišu Sjeverni morski put – kroz dvije ili tri godine”, navodi on i priznaje da “SAD ne idu u korak” sa ruskim naporima.

Prošlog mjeseca je evropska komanda američke vojske tražila 6,5 milijardi dolara za “evropsku inicijativu odvraćanja”, usmjerenu na jačanje avio, pomorskih i kopnenih snaga na cijelom kontinentu.

To je za dvije milijarde dolara više nego što je traženo za finansijsku 2018. godinu.

Zapadni vojni analitičari zabrinuti su zbog najnovijih izjava rukovodstva Rusije u vezi sa uspješnim testiranjem hipersoničnog oružja.

Pažnja je posvećena i napretku ruske vojske koji je postignut tokom protekle decenije u sferi radio-elektronske borbe.

Prethodno je, napominje “Ruska riječ”, analitički centar “RAND Corporation” objavio izvještaj u kome se ističe da je Rusija znatno smanjila tehnološko zaostajanje za zemljama NATO-a, kao i da je stekla borbeno iskustvo u Siriji.

(Srna)

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO