Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

GEST HRABRIH OČEVA DIRNUO SVIJET O protestima “Pravda za Davida i Dženana” pisali svjetski mediji

Društvo
Autor:

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

Protestna šetnja za Dženana Memića i Davida Dragičevića, koja je održana u utorak u Sarajevu, privukla je pažnju i velikog dijela svjetske javnosti, koji su se zainteresovali za borbu građana BiH za pravdu.

Vijest o tome da je jučerašnjim prostetima prisustvovalo više hiljada građana Bosne i Hercegovine odjeknula je i u svjetski medijima, a posebno je tu temu obrađivao Asošijeted presu.

– Građani su na protestima poručili da konačno treba doći kraj korupciji i nemaru u državi. Oni su optužili vlasti u BiH da prikrivaju ubistva dvojice mladića. Ovi protesti su ujedili ljude iz Sarajeva i Banjaluke, a pokazali su i sveopšte nezadovoljstvo ljudi u BiH niskim životnim standardom, raširenom korupcijom i pokušajima podjele stanovništva po etničkoj pripadnosti. Demonstranti su nosili natpise na kojima je stajalo: “Ko štiti ubice” i “Želimo istinu” – pisao je APšto su prenijeli brojni svjetski mediji, poput američkog ABC-a.

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

Drugi mediji su najavili da će protesti biti nastavljeni sve dok istina o smrti dvojice mladića ne bude otkrivena i iznesena u javnost. Tako je Euronuz prenio pisanje Rojtersa koji je istaknuo da porodice traže pravdu i da su zajedničkim protestima pokazali kako je moguće izbrisati etničku podijeljenost u Bosni i Hercegovini.

– Kritičari prilika u BiH ističu da je politički sistem u zemlji baziran na nacionalističkim strankama koje se bave koruptivnim radnjama – naveo Rojters.

Dodaju da su očevi poginulih mladića, Davor Dragičević i Muriz Memić, zatražili da se otkriju imena ubica, saučesnika te da se kazne i oni koji su prikrivali dokaze, piše Radiosarajevo.ba.

Vijest o protestima u Sarajevu prenio je i Vašington postu, te mediji u Sijetlu, San Francisku, Saudijskoj Arabiji…

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO