Hronika

GINEKOLOGA IZ GRADIŠKE ČEKA NOVO SUĐENJE Janjić osuđen za mito, pa mu ukinuta presuda

Ginekologu Opšte bolnice u Gradiški Draganu Janjiću ukinuta je presuda po kojoj je bio osuđen zbog uzimanja mita kako bi porodio trudnice, otkriva Srpskainfo.

GINEKOLOGA IZ GRADIŠKE ČEKA NOVO SUĐENJE Janjić osuđen za mito, pa mu ukinuta presuda
FOTO: GRADISKA.COM

Janjić je prije više od godinu dana u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na novčanu kaznu zato što je utvrđeno da je uzimao mito za porod.

Janjićev advokat Jasminka Jovišević potvrdila je za Srpskainfo da mu je ukinuta presuda i da očekuje da novo suđenje počne krajem avgusta ili početkom septembra ove godine. Ginekolog iz Gradiške osuđen je u maju prošle godine na novčanu kaznu od 6.000 maraka.

Optužnica

Presudu je tada izrekla sudija Snježana Kudrić, koja je istakla da je Janjić osuđen zbog toga što je od Gordane Janjanin uzeo 500 maraka kako bi porodio njenu snahu.

Osuđen je i zbog toga što je od Veljka Babića uzeo 200 evra kako bi porodio njegovu suprugu. Janjić je oslobođen po četiri tačke optužnice za primanje mita – pojasnila je ranije Kudrićeva.

Prema optužnici, Janjiću se sudilo da je u šest navrata tražio i uzeo mito od trudnica kako bi obavio porod i tom prilikom im je govorio da će sve biti u redu.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U optužnici je bilo precizirano da je od tih pacijentkinja uzeo ukupno 850 maraka i 200 evra. U jednom slučaju je tražio 700 maraka od svekrve jedne porodilje, ali kad mu je rekla da ima samo 500, on je pristao i na to.

“Hajka bez dokaza”

Branilac Janjića, advokat Jasminka Jovišević, ranije je istakla kako je optužnica zasnovana na hajci bez dokaza.

– Nijednog dokaza, osim izjava svjedoka, u ovom slučaju nema. Ovdje je riječ o hajci u koju je politika umiješala prste – rekla je Joviševićeva.

Pročitajte još

U ovom slučaju tri od šest svjedoka su izjavili da im je doktor tražio mito, a troje ih je reklo da su mu sami dali novac i da on to nije tražio.

Svjedok Slaviša Kuvalja izjavio je da je dao 50 maraka Janjiću nakon što mu je on tokom razgovora o zdavstvenom stanju njegove trudne supruge rekao da ne bi bilo loše da ga počasti.

Slijepljene novčanice

Svjedok Jovica Borković potvrdio je da je Janjiću dao 200 KM, ali i naglasio da mu on nije tražio novac.

– Nakon pregleda trudne supruge razgovarao sam s Janjićem, koji ju je pregledao. Rekao mi je da će sve biti u redu. Planirao sam da ga počastim sa 100 maraka, ali kada sam izvukao novac bile su slijepljene dvije novčanice od po 100 KM, pa sam ih stavio kod njega, jer me bilo sramota da vraćam jednu – rekao je Borković.

Istakao je da mu je doktor rekao da ne treba novac, ali je novčanice ostavio na njegovom stolu i izašao iz kancelarije.

Protest

Janjić je u žižu javnosti dospio nakon što je uzeo 50 maraka mita od porodice porodilje Jovane Šinik, koja je kasnije preminula usljed porođajnih komplikacija.

U Gradišci je u novembru 2016. održano i protestno okupljanje zbog smrti ove žene. Brojni građani i porodica zatražili su tada smjenu ginekologa Janjića, tvrdeći da je najveći problem što Jovana nije porođena carskim rezom, iako su ljekari znali da beba ima više od pet kilograma.

Janjić je jedno vrijeme bio i suspendovan u Opštoj bolnici u Gradiški, ali je ona ukinuta. On i danas radi kao ginekolog u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Platila za carski rez

Dijana Janjanin je tokom suđenja rekla da je njena svekrva doktoru Janjiću dala 400 ili 500 maraka kako bi njoj bilo bolje i kako bi se porodila na carski rez.

Potvrdila je da je izjavu o davanju novca dala nakon smrti porodilje Šinik, jer je njen stric pitao imali ko da da izjavu u vezi doktora.

Istakla je da je niko nije tjerao da slučaj prijavi i da je mislila da izjavu daje u vezi smrti porodilje.