Društvo

GLAVNI PRENOSIOCI DELTA SOJA U Srbiji vakcinisano 5.000 djece uzrasta od 12 do 17 godina

U Srbiji je do sada vakcinisano 5.000 djece uzrasta od 12 do 17 godina, izjavio je pedijatar dr Goran Vukomanović i istakao da je to nedovoljno i da je potrebno raditi na promociji imunizacije i edukaciji stanovništva.

GLAVNI PRENOSIOCI DELTA SOJA U Srbiji vakcinisano 5.000 djece uzrasta od 12 do 17 godina
FOTO: SHUTTERSTOCK

Bezbjednost vakcine je dokazana i prije početka njene primjene, a do sada su već milioni djece u svijetu primili vakcinu, dok se njena efikasnost pokazala na najvišem nivou – rekao je Vukomanović za Tanjug.

On je podsjetio da je Stručni komitet za vakcinaciju u Srbiji odobrio vakcinu za djecu starosti od 12 godina, dok je prethodno je bila odobrena Fajzerova vakcina kod mladih od 16 godina.

– Vrlo brzo će biti odobrena vakcina i za djecu mlađeg uzrasta, te apelujem da se vakcinaciji priklone i roditelji i djeca, kako bi se spriječilo širenje virusa – apelovao je dr Vukomanović.

On je istakao da su, trenutno, djeca izvor delta soja virusa, koji se veoma brzo širi sa njih na odrasle.

– Kada se novi soj pojavio, imali smo obrnutu situaciju, naime, odrasli su bili glavni prenosioci, a sada je proces krenuo u suprotnom pravcu – ukazao je Vukomanović.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, djeca imaju lakšu kliničku sliku, curenje nosa, grebanje u grlu ih i nemaju temperaturu, ali sa takvom kliničkom slikom oni “siju” virus na okolinu.

Iako su slučajevi težih oblika infekcije kovidom kod djece rijetki, na Institutu za majku i dijete i u bolnici u Tiršovoj hospitalizovana su djeca sa komplikacijama od kovida.

– Cilj je da ni jedno dijete ne dođe na intenzivnu njegu zbog kovida, a za to je neophodna vakcinacija – jasan je dr Vukomanović.

Kao osnovni razlog zbog kojeg se djeca u Srbiji ne vakcinišu, on ističe neobavještenost roditelja.

– Moramo da radimo na osvješćivanju roditelja, jer ako ostanu needukovani, na lošem smo putu u borbi sa korona virusom – uporozio je.

Poručio je, dajući lični primjer, da preležana bolest nije zaštita i da svi oni koji su preležali virus treba da se vakcinišu.

– Ova ”kuga” ne može sama da prođe, a dokaz su zemlje gdje je vakcinisano 50, 60 odsto stanovništva, gdje je delta soj ipak probio, jer se lakše širi, a da bi se to spriječilo, treba da se poveća broj vakcinisanih – poručio je Vukomanović.

Prihvati notifikacije