Sudbine

"Glumila je da je mnogo jača nego što je bila" Sestra Jovanke Broz otkrila zašto ona i Tito nisu imali nasljednike

Jovanka Budisavljević i Josip Broz Tito tajno su se vjenčali 15. aprila 1952. godine. Ovaj događaj kao i brojne druge detalje o njihovom životu i danas prate misterije.

Tito i Jovanka na svečanom prijemu
FOTO: YU 0 LAKI / JUGOSLOVENSKI PARTIZANI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Odgovore na brojna pitanja dala je sestra bivše prve dame SFRJ Nada Budisavljević u knjizi “Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz” autora Žarka Jokanovića.

– Mi smo se vjenčali u aprilu 1952. godine u Iloku, u jednoj lovačkoj kući, a slučajnost je htjela da sam ja za vrijeme Sremskog fronta vodila bolnicu baš u tom mjestu – ispričala je decenijama kasnije Jovanka Broz u ekskluzivnoj ispovijesti književniku i scenaristi Žarku Jokanoviću, koju je prenosi Magazin Novosti.

Pročitajte još

Zašto Jovanka i Tito nisu imali djecu

Ovo pitanje postavljali su mnogi, Tito je inače ostavio iza sebe brojne nasljednike. Šta je o ovom pitanju rekla Jovankina sestra?

– Najvjerovatnije da je njena dobrovoljna odluka bila da nemaju djece. Jer bi to Titu u tom trenutku moglo da naškodi. Kažem, najverovatnije, jer ja to ne znam. Njena žrtva je bila kompletna za njega. Ona se od samog početka stavila u službu njemu kao neko ko je posvećen, kao opatica koja se posveti svojoj religiji. Ona je amortizovala svaki udarac koji je bio namijenjen njemu. I onda je glumila da je mnogo jača nego što je bila. Djelovala je kao kremen-kamen, kao žena stijena. I to se kasnije zloupotrebljavalo.

Nada Budisavljević otkrila je Žarku Jokanoviću da je Tito ispunio obećanje kada je rekao da će se brinuti i o njoj i njihovoj sestri Zori.

– Mi smo i dalje živjele u istom stanu, a troškove našeg izdržavanja sad je snosio on jer je Jovanka demobilisana i nije više radila. Zora i ja se vraćamo iz Užičke 15 potpuno umirene. U našem životu se ništa neće promijeniti. Imamo utisak o njemu da je jedan mnogo fin čovjek. Odjedanput je Tito od tog idola i te ikone postao jedan mnogo fin čovjek, topao, ne bih rekla običan čovjek, ali jednostavno drag čovjek.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu