Društvo

GODINAMA ĆUTALE O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU Milenina ispovijest ohrabrila STOTINE ŽENA u regionu

Ispovijest glumice Milene Radulović i još šest njenih koleginica koje su pretrpjele seksualno zlostavljanje vlasnika glumačke škole Miroslava Aleksića (68), prešla je granice država regiona i podstakla na stotine žena da iznesu svoja tešla iskustva.

GODINAMA ĆUTALE O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU Milenina ispovijest ohrabrila STOTINE ŽENA u regionu
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Milena Radulović

Novinarka zagrebačkog Jutarnjeg lista Snježana Pavić u kolumni tim povodom kaže da je Milena hrabrija od nje, jer je ona zaćutala da je, kako kaže, ne razapnu.

Pavićeva nije silovana, ali ju je profesor na drugoj godini fakulteta pokušao da seksualno zlostavlja.

Ona kaže da žene ćute o tim stvarima zato što je sistem napravljen tako da onaj koji zlostavlja ne bude kažnjen, već žena koja pokuša da progovori.

Pročitajte još

Sada, poslije Milene, javlja se stotine žena koje su ćutale o seksualnom zlostavljanju i po 20 godina.

– Zašto su ćutale – pita Pavićeva i istovremeno odgovara:

– Pa zato, upravo zbog vas koji ne vjerujete. Zato što ne želite čuti ono što vam govorimo: to se događa svuda oko vas. To se dešava u svakoj školi, gdje neke učenice i neke nastavnice kroz to prolaze. Na svakom faksu. U svakoj bolnici. U svakom ministarstvu. I svi smo saučesnici u tome, jer ćutimo i krijemo se iza anonimnih iskaza, dok, u ovom trenutku moćnici pipkaju, siluju i ucjenjuju djevojčice u našem gradu, dok se većina lagodno pretvara da ništa ne zna i ništa ne mora da preduzme.

Mnoga svjedočanstava filmskih radnica iz regiona, na Fejsbuk stranici “Nisam tražila” iznose svoja iskustva sa seksualnim nasiljem i upravo je ta stranica možda domaća verzija američkog pokreta #MeToo.

"Kao glumica, doživjela sam više puta verbalno seksualno zlostavljanje, pa i dodire, disanja za vrat, odvratna pipkanja….

Posted by Nisam tražila on Tuesday, January 19, 2021

– Redatelj mi je otvoreno rekao da ću dobiti ulogu, ali samo ako ja isto tako učinim nešto lijepo za njega. Dok je to govorio, stavio mi je ruku na bedro, a kad sam je sklonila i otvoreno rekla da ne mislim da spavam s njim za ulogu, rekao je da sam upravo sebi zabetonirala karijeru u cijelom regionu – jedno je od svjedočenja objavljenih na toj Fejsbuk stranici iz Hrvatske.

Jedna od osnivačica stranice, sarajevska glumica Ana Tikvić, koja je to uradila sa još tri svoje kolegenice, izjavila je da ih je iznenadio broj ispovijesti koje su dobile, a sve je, dodala je, krenulo spontano.

– Izgleda da još nismo naučili lekciju i da to moramo stalno ponavljati. Žrtva nije dužna prijaviti nasilje onda kad se ono dogodi, nego onda kad je spremna govoriti o tome – kaže njena koleginica Asja Krsmanović.

pozdrav. molim anonimnu objavu.Kada sam išla u srednju školu učitelj vožnje me suptilno dirao po nogama i slao…

Posted by Nisam tražila on Tuesday, January 19, 2021

Stranica na Fejsbuku je potekla, objašnjava, i kao logičan odgovor na najčešća opravdanja nasilnika: “Sama je to tražila”.

– U slučaju Milene Radulović – kaže Krsmanovićeva – jedan komentator je išao toliko daleko da je napisao da se to “njegovoj kćerkici nikada ne bi moglo dogoditi, jer joj ne bi dopustio da bude glumica.