Politika

GODIŠNJICA ISTORIJSKIH DOGAĐAJA Gojković: "Misiju Halijard" uvrstiti u državni program obilježavanja

Potpredsjednik Vlade Srbije Maja Gojković predložila je da "Misija Halijard" bude uvrštena u Državni program obilježavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije da bi se odala zaslužena počast jednoj od najvećih vojnih akcija tokom Drugog svjetskog rata.

GODIŠNJICA ISTORIJSKIH DOGAĐAJA Gojković: "Misiju Halijard" uvrstiti u državni program obilježavanja
FOTO: SRNA

Očekujemo da ta inicijativa bude prihvaćena već na narednoj sjednici Odbora Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova – rekla je Gojkovićeva na obilježavanju 77 godina od te misije u Pranjanima, kojem je prisustvovala kao izaslanik predsjednika Srbije.

Ona je istakla da je “Misija Halijard” simbol solidarnosti i požrtvovanja u borbi za slobodu, a to nikada više ne smije biti žrtva zaborava.

Ona je podsjetila da i Republika Srpska od 2020. godine, u Boljaniću pored Doboja, 4. septembra obilježava godišnjicu Misije, uz ocjenu da je velika stvar što se može reći da je srpski narod u ovoj slavnoj operaciji stajao na boljoj i pravednijoj strani čovječanstva.

Pročitajte još

– Obaveza nas kao njihovih potomaka je da uspomenu na ovaj herojski čin čuvamo od zaborava i obilježavamo kako i dolikuje velikim djelima – rekla je Gojkovićeva.

Ona je naglasila da ovaj blistavi čin humanosti usred ratnog vrtloga potvrđuje da je srpski narod i u najtežim trenucima vjeran slobodarskim principima.

Gojkovićeva je izrazila želju za daljom afirmacijom i jačanjem odnosa sa državama saveznicama iz Drugog svjetskog rata, među kojima SAD zauzimaju jedno od najistaknutijih mjesta, što bi se postiglo i svrstavanjem “Misije Halijard” u Državni program obilježavanja.

Gojkovićeva je podsetila da srpski narod i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, nisu imali dilemu u pružanju podrške i skrivanju savezničkih pilota od neprijatelja, te da su sopstvenim rukama izgradili pistu – njihov put ka slobodi.

Ona je podsjetila da su nakon rata spaseni vojnici u SAD osnovali udruženje “Nacionalni komitet američkih vazduhoplovaca za pomoć generalu Mihailoviću i srpskom narodu”, kao i da je tadašnji američki predsjednik Hari Truman 1948. godine posthumno odlikovao generala Mihailovića ordenom Legije zasluga.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Obilježavanju godišnjice spasilačke misije u Pranjanima prisustvovali su i ambasador SAD Entoni Godfri, komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi general-major Dejvid Tejbor, predsjednik Fondacije “Halijard” DŽon Kapelo, predstavnici Vojske Srbije i drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u operaciji “Halijard”.

Među prisutnima je bio i princ Aleksandar Karađorđević, koji je u saopštenju istakao da su avijatičare koji su spaseni u Srbiji tokom misije Halijard često nazivali “zaboravljenih 500”.

– To je zato što se istina o ovoj veličanstvenoj operaciji držala u mraku i što je veoma dugo bilo zabranjeno da se o njoj govori. Ali, istina se nikada ne može sakriti – naglasio je on, navodeći da su operaciju započeli i uspješno sproveli ljudi pod komandom neustrašivog vođe generala Dragoljuba Mihailovića i njegovog oca kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Prihvati notifikacije