Zabava

GODIŠNJICA SMRTI LJUBIŠE SAMARDŽIĆA Glumac je odrastao u siromaštvu, život mu obilježile TRAGEDIJE

Velikan srpskog glumišta Ljubiša Samardžić napustio nas je tačno prije dvije godine, nakon što je izgubio bitku sa opakom bolešću.

GODIŠNJICA SMRTI LJUBIŠE SAMARDŽIĆA Glumac je odrastao u siromaštvu, život mu obilježile TRAGEDIJE
FOTO: VLADISLAV MITIĆ/RAS SRBIJA

Ljubiša je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji, s obzirom na to da je od 1960. godine igrao u više od 70 filmskih i televizijskih ostvarenja. Sarađivao je sa brojim jugoslovenskim rediteljima, a devedestih godina je i sam preuzeo režisersku palicu.

Smoki, kako je glasio Samardžićev nadimak, rođen je u Skoplju, 19. novembra 1936. godine, a umro je u Beogradu, 8. septembra 2017. Glumca je još sa devet godina zadesila tragedija kada mu je otac preminuo, a doživio je da izgubi sina Dragana koji je preminuo u 34. godini, nakon borbe sa leukemijom.

Glumac je odrastao u siromašnoj porodici, koju je na pravi put izvela majka.

Bilo nas je troje djece. Iz takvog djetinjstva shvatio sam da siromaštvo nije najstrašnija stvar koja se može desiti u životu – rekao je svojevremeno Samardžić.

Tokom života je isticao da je jako vezan za suprugu Mirjanu, a u jednom intervjuu progovorio je o tome koliko im je bilo teško kada ih je sin napustio.

– Otkad smo formirali porodičnu produkciju prije dvadeset i kusur godina, naš Gaga je obavljao veoma delikatne produkcione poslove. Poslije njegovog odlaska produkcija je ostala bez glave. Majka u prvo vrijeme nije mogla ništa da radi, jer je njegov odlazak trebalo izdržati. Kada je Gaga odlazio, mislio sam da neću moći da izdržim i da će mi uskoro doći kraj, ali me je Mira trgnula i natjerala da radim jer ću u tome, kako je rekla, naći smisao opstanka. Kako je vrijeme odmicalo, a teret bivao sve veći i veći na mojim plećima jer je dugove trebalo vratiti, Mira je shvatila situaciju i spontano je zauzela njegovo mjesto u produkciji. Ona je oduvijek mnogo radila jer potiče iz čestite i vrijedne porodice u kojoj je rad svetinja, a ne teret. Nas dvoje smo srećan spoj. Težimo istom cilju, da snimimo nešto prijatno, lijepo, ukusno, da djelo nosi toplinu, da ispunjava ljude, da mogu da gledaju i bake i djeca. Mi jedno prema drugom imamo nesebičan odnos i u poslu i u životu, što je rijetkost za današnje brakove. Zajedno smo jači, odolijevamo uspješno prekim pogledima – rekao je Ljubiša svojevremeno.

Inače, Ljubiša je prvo upisao studije prava, ali je ubrzo shvatio da mu gluma bolje leži. Tada mu je pomogao Bojan Stupica, koji ga je s Pravnog fakulteta prebacio na beogradsku Akademiju dramskih umjetnosti. Poznat je po filmovima “Spletka i ljubav”, “Igre na skelama”, “Prekobrojna”, “Peščani grad”, “Desant na Drvar”, “Dani”, “Jutro” i “Bitka na Neretvi”. Samardžiću je prva nagrada bio Zlatni lav za ulogu u filmu “Jutro” na Filmskom festivalu u Veneciji.

(Blic)

Prihvati notifikacije