Kolumne

Gorak ukus pobjede

Svaka pobjeda je slatka kažu, ali ova izborna mogla bi nas sve koštati glave.

Gorak ukus pobjede
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

I, ne mislim ovaj put na ekonomsku blokadu, koja se sasvim izvjesno smiješi “neposlušnim” građanima Banjaluke, već na onu zdravstvenu, na koju su u izbornom danu skoro svi zaboravili.

Devet mjeseci na sav glas trubimo o pandemiji, o broju zaraženih virusom korona, o mjerama zaštite, a sav dosadašnji trud lako bi mogao pasti u vodu nakon rizičnog ponašanja građana i političkih partija u nedjelju. 

Uprkos apelima epidemiologa, svjedočili smo velikim gužvama na biralištima, guranju glasača u malom prostoru, maske je nosio kako ko, građanima su tek sporadično dezinfikovane ruke i mjerena temperatura na ulazu u biračko mjesto. 

Sva ta gungula dešavala se mahom u školama u koje nam ubrzo trebaju krenuti đaci. Ni sedam dana dezinfekcije sada mi se ne čini dovoljno da ponovo pustimo djecu u te iste klupe.

Pročitajte još

Nije to sve. Vrhunac neodgovornosti vidjeli smo u izbornoj noći, upravo od pobjedničkih partija. Kad euforija ponese, lako se zaboravi i distanca i maska, slavljenici su se okupljeni grlili, pjevali i ljubili sve u šesnaest. Kako li su se samo, gledajući sve to, osjećali mnogi mladenci, koji se zbog pandemije nisu smjeli izgrliti ni sa svojom malobrojnom rodbinom na svadbi?  

Kao što je predizborna kampanja mnoge kandidate, nažalost, stajala zdravlja, nakon izborne nedjelje tek možemo očekivati da se virus razbukta u zajednici. Dođosmo tako opet do one čuvene: “Naredne dvije nedelje su ključne!”

A naš narod se, izgleda, već spremio za najgore, jer odavno čujemo govorkanja: “Zaključaće nas čim prođu izbori”. 

Svi smo pratili šta se nedavno zbilo u susjednoj Srbiji. Upravo dvije sedmice od održavanja izbora zvaničnici su izjavili kako je to najteži dan u zemlji od početka epidemije. U tom momentu imali su 4.000 hospitalizovanih zbog virusa korona. 

I dok su nam rezultati glasanja uveliko poznati, prave rezultate izbora ljekari će brojati za 14 dana.

Prihvati notifikacije