Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Goran Salihović se u Sudu BiH izjasnio da nije kriv za zloupotrebu položaja

Hronika
Autor:

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Goran Salihović

Goran Salihović, bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH na jutrošnjem ročištu u Sudu BiH, izjasnio se da nije kriv za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koje mu se stavlja na teret u optužnici.

Tužilaštvo BiH tereti Salihovića za nezakonitosti u trošenju sredstava reprezentacije dok je bio na čelu te pravosudne institucije, prenosi Klix.ba.

Salihović je optužen da je, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, u periodu od početka februara 2013. do 28. septembra 2016. godine postupao suprotno odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio je limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou. Prema saopštenju u Suda BiH, Salihović je sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi 50.000 KM.

Salihović je smijenjen još 2016., ali istraga je trajala skoro pune dvije godine.

Prije nekoliko dana Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o obustavi dijela krivične istrage protiv Salihovića jer je protiv njega vođen disciplinski postupak na iste okolnosti koje je istraživalo i Tužilaštvo.

Disciplinska komisija VSTS je utvrdila njegovu odgovornost u vezi s namjernim davanjem lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS, ali je donijela odluku kojom se odbija tužba što se odnosi na omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje tužioca s namjerom opstruisanja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO