Svijet

Gore šume u Španiji: Zbog požara evakuisano 1.500 ljudi

Prvi veliki šumski požar ove godine izbio je u četvrtak na istoku Španije u Viljanueva de Viver, u pokrajini Kasteljon, nedaleko o Valensije i opustošio oko 4.000 hektara šume, a oko 1.500 ljudi je evakuisano iz ugroženog područja.

požar Španija
FOTO: MANUEL BRUQUE/EPA

Više od 500 vatrogasaca uz podršku 20 aviona i helikoptera angažovano je da se požar stavi pod kontrolu u blizini sela Viljanueva de Viver, saopštila je danas španska služba za vanredne situacije, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da su vatrogasci uspeli su da spriječe širenje požara prema drugim oblastima.

Vlasti su saopštile da se istražuje uzrok požara, prenio je španski dnevnik El Pais.

Šumski požar, koji je izbio prije osam mjeseci na jugozapadu Francuske zbog suše i visokih temperatura, još tinja pod zemljom, a izaziva ga mrki ugalj na tresetnom zemljištu.

Stubovi bijelog dima dižu se iz šume izvan grada Hostensa u regionu Žironde, južno od Bordoa, objavio je danas Rojters.

Pročitajte još

Tinjajući požar izaziva mrki ugalj na tresetnom zemljištu koje podstiče požar pod zemljom.

Gori od sredine jula, rekao je radnik francuske Nacionalne agencije za šume (ONF) Gijom Karnir, navodeći da do sada nisu pronašli način da zaustave požar.

Karnir je napomenuo da je požar u Hostensu ostatak ogromnih požara koji su opustošili južnu Evropu prošlog ljeta kada je nastupila rekordna suša zbog klimatskih promjena.

Posebno je teško pogođen region Žironde gde je 20.000 hektara šume uništeno, a postoji veliki rizik od ponovnih požara na ljeto, rekao je Karnir.

Lokalni zvaničnik je rekao da to područje u cilju prevencije od izbijanja novih požara nadgledaju dronovi.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će mjere za borbu protiv šumskih požara širom Francuske predstaviti u narednim sedmicama prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije