Svijet

GOVOR PRED VELIKI PRAZNIK Bajden se obraća javnosti uoči Dana zahvalnosti

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden obratiće se danas javnosti povodom pandemije korona virusa i praznika.

GOVOR PRED VELIKI PRAZNIK Bajden se obraća javnosti uoči Dana zahvalnosti
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

Govor će održati pred sutrašnji praznik u SAD Dana zahvalnosti, što je vrijeme kada se milioni Amerikanaca obicno okupljaju sa porodicom i kada mnogi putuju da bi to učinili.

Ali ove godine, s Kovidom19 koji hara širom zemlje, savezna vlada je pozvala ljude da ostanu kod kuće, prenosi Glas Amerike.

Bajdenova tranziciona kancelarija navela je da će govoriti o zajedničkim žrtvama koje Amerikanci podnose tokom ovih prazničnih dana i poručiti: “možemo i zajedno ćemo proći kroz trenutnu krizu”.

U utorak je Bajden izjavio da su Sjedinjene Države spremne da vode svijet, a ne da se povlače iz njega, nagovještavajući oštar otklon od politike odlazećeg predsjednika Donalda Trampa pod geslom “Amerika na prvom mjestu”.

Dok se priprema za preuzimanje funkcije 20. januara, Bajden je rekao da je zemlja spremna da se suprotstavi protivnicima, a ne da odbija saveznike kao i da je spremna da se založi za svoje vrijednosti.