Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Grabovac: Tražimo probno kopanje kod Broda radi pronalaska ostataka srpskih civila

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac traži od Instituta za nestala lica BiH da se obavi probno kopanje u Novom Selu kod Broda radi pronalaska i ekshumacije posmrtnih ostataka dva civila srpske nacionalnosti, koja su tokom proteklog rata zarobili i ubili pripadnici Hrvatske vojske.

-Svjedok hrvatske nacionalnosti pokazao mi je lokaciju pored rijeke Ukrine gdje je tokom proteklog rata odvezao i sahranio dva lica srpske nacionalnosti – rekao je Grabovac.

On je naveo da Udruženje neće odustati od zahtjeva za reekshumaciju 163 grobna mjesta u groblju u Visokom jer se sumnja da kriju najviše posmrtnih ostataka Srba iz Sarajeva i Broda, koji su sahranjeni sa muslimanskim vjerskim obilježjima pod oznakama N.N.

-Udruženje traži od Instituta za nestala lica i Tužilaštva BiH da se obavi reekshumacija grobnih mjesta u Visokom da bi se konačno utvrdilo čija su i odakle su dovezena tijela koja su tu sahranjena – istakao je Grabovac. Ponovio je da su u Visokom ekshumirani posmrtni ostaci 59 lica, koji se tretiraju kao Romi, među kojima je 23 djece, a koji su prevezeni iz masovne grobnice u Sijekovcu kod Broda.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO