Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GRAD MRTVIH U ovom mjestu 99,9 odsto stanovništva je pokojno, a jedno od mnoštva grobalja je SRPSKO

Svijet
Autor:

Foto: Travelbook screenshot

Kalifornijski grad Kolma spada u rijetke na svijetu u kome ima više pokojnika nego živih ljudi. Kolma ima 1.500 stanovnika i čak 17 grobalja, među kojima i srpsko, iz 1901. godine. Osim toga, četiri jevrejska, dva kineska, jedno japansko, grčko i italijansko, jedno katoličko, jedno za prosjake, jedno životinjsko, jedno koje nije vezano za vjeru. Na njima je sahranjeno 1,5 miliona ljudi – 99,9 odsto stanovništva. Kolma je nekropola, grad mrtvih.

Grad ima više imena: Dedsvil USA, Grad duša, Zavičaj grobova… Milioni mrtvih su ranije bili sahranjeni na drugom mjestu, ali su preneseni u Kolmu.

Naređenje je stiglo iz susjedne metropole San Franciska. Dvadeset šestog marta 1900. godine donijet je zakon, kojim je zabranjeno sahranjivanje u administrativnom okrugu San Francsika. U to vrijeme groblja su tamo bila prepuna, a budući da je grad okružen vodom, proširenje nije bilo moguće. Rješenje je nađeno u nenaseljenoj oblasti na jugu San Franciska, do koje se za kratko vrijeme stizalo vozom ili kočijom.

Foto: Google Street View screenshot

Vremenom su grobovi postali opasni po zdravlje stanovništva. Godine 1912. gradonačelnik Džejms Rolf izjavio je da “ova zemlja pripada živima, a ne mrtvima” i naložio evakuaciju svih grobalja u San Francisku. Posmrtni ostaci su ekshumirani i preseljeni u Kolmu, koja je zvanično osnovana 1924. godine. Bio je to nevjerovatan projekat, koji je trajao sve do 1941. i doveo do toga da 70 odsto teritorije grada čine grobovi. Mnogi stavnici su pogrebnici, floristi ili grobari, koji su samo zbog toga i došli da žive u Kolmi.

Organizuju se i obilasci grobalja za turiste. Patriša Hatfild kaže da posjetioci najradije slušaju priče o poznatim pokojnicima, kao što su Džo Dimađo ili Levi Štraus.

U San Francisku danas postoje samo ostaci nekadašnji grobalja. Mnogi su sahranjeni u masovnim grobljima u Kolmi, ali su njihovi nadgrobni spomenici ostali u San Francisku. I danas se dio njih može vidjeti na popločanim stazama, zidovima i ulicama grada, ali se pokojnici odavno nalaze na drugom mjestu.

(travelbook.de/Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO