Društvo

"Građani će birati koju vakcinu žele za TREĆU DOZU" Dr Bekić tvrdi da Srbija još nije stekla kolektivni imunitet na korona virus

Broj novozaraženih korona virusom je u porastu, u cijelom regionu. Dok nas brojke ponovo zabrinjavaju, stručni komitet za imunizaciju donio je preporuku o davanju treće doze. Ko će primiti treću dozu i koje kategorije stanovništva su najugroženije otkrili su u Domu zdravlja Savski vijenac.

"Građani će birati koju vakcinu žele za TREĆU DOZU" Dr Bekić tvrdi da Srbija još nije stekla kolektivni imunitet na korona virus
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Procedura još nije gotova, stvar je u tome da je nacionalni komitet za imunizaciju donio preporuku za treću dozu, ali još nije odlučeno kako će se ordinirati. Građani će moći da biraju koju vakcinu će primiti, bez obzira na prve dvije doze. Do juče je prvom dozom vakcinisano 46 posto građana, što i dalje nije dovoljno. Kolektivni imunitet još nismo stekli, a brojevi samo rastu. Borba protiv korone se vodi sada, preko ljeta, na jesen može biti kasno – rekao je dr Zoran Bekić.

Pročitajte još

Odluka o trećoj dozi biće krajem avgusta, kada bude zasijedao Krizni štab.

I u Nišu raste broj zaraženih korona virusom. Tokom vikenda zabeležen je dvocifren broj pacijenata koji su se javili u kovid ambulantu. To su većinom mladi nevakcinisani koji su se vratili sa odmora. Kakve su prognoze i da li nas uskoro očekuje novi talas objasnio nam prof. dr Milorad Jerkan, direktor niškog Doma zdravlja.

– Ovo je zabrinjavajuće, imali smo više pregleda nego u posljednja dva mjeseca, od 125 testiranih, mi smo imali 9 pozitivnih. I to su sve nevakcinisani mladi ljudi. U nedjelju smo prvi put imali 3 zaražena djeteta, svi rođeni poslije 2000 – te godine.

Slična situacija je i u Moravičkom okrugu. Najmanji broj vakcininisanih i dalje je među mlađom populacijom. Da li predstojeće manifestacije mogu da stimulišu Čačane da se vakcinišu otkrili su nam direktno iz ovog okruga.

– Više faktora koji su uticali na pad imunizacije, ali nije to dramatično veliki pad. Najvažnije je da je zdravstveni sistem potpuno spreman, vakcine mogu da se prime kad god. Plan je da se sva djeca preko 12 godina vakcinišu – rekao je doktor Aksentije.

Prihvati notifikacije