Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Građani da tuže Srpsku jer se krši ustavno pravo na obrazovanje”: Besplatni udžbenici izazvali žestoku raspravu u NS RS

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ako u Ustavu Republike Srpske stoji da je školovanje obavezno i besplatno, onda to znači da građani mogu tužiti Srpsku jer im to nije omogućila, kazala je večeras poslanik PDP Gordana Vidović tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS o prijedlogu zaključaka u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS.

– Pitaću vas šta se desi ako dijete ne ode u školu? Roditelj se kazni. A, šta se desi ako školovanje nije besplatno? Pa, niko se ne kazni. E, u tom slučaju građani imaju pravo da tuže RS – navela je Vidovićeva.

Ona je istakla da se ne može praviti razlika među djecom ko je bogat, a ko siromašan ili ko je dobar, a ko loš učenik, ako je već ustavom zagarantovano da je školovanje u osnovnim školama besplatno.

– Prestanite diskriminisati djecu. Bojim se da će djece biti sve manje i uskoro nam neće trebati ni tih 11 miliona – kazala je Vidovićeva tokom skupštinske rasprave.

Poslanik SNSD Denis Šulić predložio je da sav finansijski teret u vezi sa inicijativom za besplatne udžbenike ne treba da padne na Vladu RS, već da se pokuša naći zajedničko rješenje sa gradovima i opštinama u RS.

– Ne želim da nam se desi primjer Hrvatske koja je donijela zakon o besplatnim udžbenicima za sve učenike osnovnih škola, da bi se taj zakon nakon godinu do dvije ukinuo. To je populizam. Ne želim tako nešto, već da nađemo rješenje koje će biti trajno – istakao je Šešić.

Poslanik SDS Davor Šešić kazao je tokom skupštinske rasprave da se može napraviti klauzula da oni koji imaju novca imaju pravo da kažu da ne žele besplatne udžbenike za svoje dijete, a ne da se djeca dijele na bogate i siromašne.

– Uostalom, hajmo raditi na tome da se povećaju plate pa da nikome ne trebaju besplatni udžbenici – istakao je Šešić.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić zamolila je narodne poslanike da daju prijedloge na koji način da se obezbijede sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RS.

Ona je istakla da u ovoj godini tako nešto nije moguće, ali da je Vlada RS spremna da sasluša sve prijedloge kako bi vidjeli na koji način u budućnosti riješiti taj problem.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO