Društvo

GRAĐANI FBiH ČEKAJU ZVANIČNU ODLUKU I oni žele niže cijene PCR testiranja

Pomama za komercijalnim testiranjima u FBiH ne jenjava, s obzirom na to da je još vrijeme godišnjih odmora i ljetovanja, a većina zemalja ne dozvoljava prelazak svoje granice bez PCR testa na korona virus.

GRAĐANI FBiH ČEKAJU ZVANIČNU ODLUKU I oni žele niže cijene PCR testiranja
FOTO: RONALD WITTEK / EPA

Ima i onih, poput Crne Gore, koje prihvataju serološka testiranja, koja su jeftinija varijanta.

Nadležna institucija

Cijene PCR testova u komercijalne svrhe u Republici Srpskoj iznose 150 KM. Ministar zdravstva Federacije Vjekoslav Mandić zatražio je od Fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH da se revidiraju cijene. Ovo je za Avaz potvrdio portparol Federalnog ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Perišić.

– Federalno ministarstvo zdravstva je zatražilo od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije, koje je utvrdilo cijenu PCR testiranja polovinom maja u iznosu od 215 KM, da razmotre redefiniranje cijene i njeno smanjenje, po uzoru na zemlje u okruženju. Koliko znamo, Zavod će kao nadležna institucija koja utvrđuje cijenu u skladu sa zakonom i metodologijom, razmotriti taj zahtjev i donijeti odluku – rekao je Perišić.

Dodaje da se eventualna nova cijena ne može prejudicirati.

Brojni faktori

– Zavod zdravstvenog osiguranja, kao što je prvi put utvrdio cijenu, tako će i drugi put. Ne mogu predvidjeti kakva će odluka biti. Tražili smo da se razmotri sadašnja cijena. I nabavka testova zavisi od brojnih faktora. I druge zemlje su snizile cijenu – istakao je Perišić.

Ovo je obradovalo građane BiH koji još nisu, a planiraju negdje izvan BiH na ljetovanje, pa čak i u susjednu Hrvatsku, koja za građane BiH ne dozvoljava dolazak bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

Inače, nadležni su nedavno najavili da će u FBiH biti uključene i privatne laboratorije za PCR testiranje. Prema podacima Federalnog ministarstva zdravstva, već su se prijavile četiri laboratorije za proces verifikacije, tri iz Sarajeva i jedna iz Tuzle.