Regioni

GRAĐANI SE IZBORILI ZA SPAS I UREĐENJE JEZERA Istočno Novo Sarajevo dobija novu rekreacionu zonu

Jezero u Istočnom Novom Sarajevu, koje je godinama bilo zapušteno i za koje građani nisu ni znali da postoji, postaje rekreaciona zona i oaza za uživanje. 

GRAĐANI SE IZBORILI ZA SPAS I UREĐENJE JEZERA Istočno Novo Sarajevo dobija novu rekreacionu zonu
Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Za uređenje ovog dijela lokalne zajednice obezbijeđeno je 200.000 KM, a inicijativu za uređenje pokrenuli su stanovnici koji žive u blizini jezera. Iz opštinske uprave najavljuju da će tokom ove sedmice početi postepeno isušivanje, kako bi se utvrdilo da li ima prirodnog dotoka vode, ili će biti pravljeno vještačko jezero.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je su prve analize pokazale da je kvalitet vode u njemu četvrte klase, te da nije za piće.

Postoji mogućnost da se u jezero slivaju dijelom otpadne vode, međutim, dio izveštaja nam daje nadu da tu, ipak, postoji i pitka voda koja dolazi prirodnim putem i puni jezero – rekao je Ćosić.

On je izrazio nadu da će se dio oko isušivanja jezera završiti najkasnije za mjesec dana. Podsjeća da je u budžetu za to planirano 100.000 KM, te da je i Grad Istočno Sarajevo pomogao sa 100.000 KM. 

– Očekujemo da se za nekih pola miliona do milion KM posao završi u potpunosti – rekao je Ćosić.

Napominje da će se u ovom postupku sačuvati životinjski svijet, s obzirom na to da su tu već patke, kao i određene vrste ribe. 

– Ukoliko se desi da utvrdimo da nema prirodnog punjenja jezera vodom, onda ćemo imati vještačko jezero, urediće se obalna utvrda i definisati kako će se jezero puniti – dodao je Ćosić.

Tvrdi da bi radovi oko jezera u potpunosti mogli da budu završeni u toku sljedeće godine. 

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija
Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

– Nakon što uredimo dno, definišemo da li je prirodno ili vještačko, tu vodenu površinu ćemo urediti sa pješačkom stazom okolo, gdje su predviđena i dva sportska igrališta i prirodni amfiteatar – istakao je Ćosić.

U blizini jezera ubrzo počinje i izgradnja gradskog parka površine 12.500 kvadratnih metara. Već je raspisan javni poziv za prvu fazu gradnje u vrijednosti od 365.000 maraka, dok će projekat koštati oko milion maraka.

Građani Istočnog Sarajeva sa radošću očekuju završetak radova oko jezera i ističu da će mnogo značiti za stanovništvo, a posebno za djecu koja će se moći igrati u novom igralištu, čija izgradnja je najavljena.

S obzirom na to da stanovnici Istočnog Sarajeva oskudjevaju sa rijekama i jezerima i sami su, kroz različite inicijative, insistirali na potrebi očuvanja jezera, želeći da upravo taj dio grada postane nova oaza mira koja je stanovnicima prijeko potrebna.

Grupa građana je, putem Fejsbuk stranice “Spasimo jezero”, ozbiljno promovisala potrebu spasavanja jezera. Njihove aktivnosti su imale za cilj da spase jezero od ubrzane urbanizacije i da se, umjesto njegovog isušivanja i izgradnje zgrada na mjestu jezera, napravi prirodni rezervat i park, koji bi krasio grad, a ujedno pomogao mnogim da uvide sve ljepote i čari prirode i eko-sistema.

JNA hranila vojsku šaranima  

Bivša JNA iskoristila ovo jezero za potrebe uzgoja šarana za vojsku. Jezero se nizom godina preobrazilo u nevjerovatan rezervat raznih biljnih i životinjskih vrsta. Od životinjskih vrsta tu se mogu naći divlje patke, autohtone vrste kornjača, bjelouške, razne vrste žaba, zatim razne vrste guštera, a postoji i mogućnost da je u njemu i danas preživjelo i nekoliko primjeraka šarana.