Gradovi

GRAĐANI STRPLJIVO ČEKALI Nakon odobrenog ulaska u Srbiju, pješački most preko Drine postao "TIJESAN" (FOTO)

Pješački most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevća, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik bio je pust zbog zabrana uvedenih da bi se spriječilo širenje virusa korona, ali je nakon njihovog ukidanja postao skoro pa tijesan.

GRAĐANI STRPLJIVO ČEKALI Nakon odobrenog ulaska u Srbiju, pješački most preko Drine postao "TIJESAN" (FOTO)
FOTO: SRNA

Građani sa obje strane Drine poštovali su uvedene mjere i disciplinovano čekali njegovo otvaranje, da bi, 14. januara, kada je ponovo otvoren, most postao skoro tijesan za sve koji su željeli da pređu ili imaju svakodnevne potrebe za uslugama u Malom Zvorniku i obrnuto.

Fotografije su najbolje zabilježile stanje na mostu u vrijeme zabrane prelaska i ponovnog otvaranja mosta, odnosno 20. decembra i 14. februara.

Stanovnici dva grada nisu koristili most za prelazak 365 dana zbog rekonstrukcije koja je počela 28. avgusta 2019. i završena 28. avgusta 2020. godine, pa im je ponovno zatvaranje mosta zbog virusa korona teško palo.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Most Kralja Aekdsandra Prvog Karađorđevića, prema nekim podacima, dnevno pređe više hiljada građana zbog posla, kupovine, škole i drugih potreba.

Jedini nedostatak za potpunu funkciju mosta jeste što je zabranjen prelazak osobama koja nemaju prebivalište u Zvorniku i Malom Zvorniku.

Građani Malog Zvornika i Zvornika ovaj most prelaze uz ličnu kartu, a svi ostali, bez obzira na to što graničnoj policiji pokazuju lična dokumenta, mogu da se vrate odakle su došli.

Navodno, razlog zabrane prelaska preko mosta je primjena Sporazuma između BiH i Srbije o pograničnom saobraćaju koji je potpisan 2005. a ratifikovan 2007. godine, s ciljem sprečavanja prekograničnog kriminala, ali i pojačane granične kontrole zbog migrantske krize u regionu.