Biznis

Građevinci iz BiH grade čak u Ruandi

Građevinci iz Bosne i Hercegovine obavljaju sve više posla u inostranstvu, a radove izvode čak u Ruandi, Alžiru i Etiopiji.

Građevinci iz BiH grade čak u Ruandi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Trenutno u Libiji imaju ugovoren posao od oko 120 miliona KM, ali, kako kaže sekretar Udruženja građevinarstva RS Mile Petrović, realizacija još nije počela iz bezbjednosnih razloga, ali i opštih uslova rada.

Libija je naš tradicionalni partner u oblasti građevinarstva – objašnjava Petrović.

On kaže da je firmama iz BiH omogućeno poslovanje u Alžiru, Etiopiji i Ruandi na osnovu toga što su ove afričke zemlje zakonskom regulativom omogućile dolazak naših kompanija na tamošnje tržište.

– Radovi koje kompanije iz BiH obavljaju u Africi su grubi građevinski radovi i radovi na poslovima montaže – ističe Petrović.

U svakom slučaju, najveća vrijednost koje naše kompanije obavljaju u inostranstvu je u zemljama Evrope.

Pročitajte još

– Povećana vrijednost izvršenih građevinskih radova u inostranstvu privrednih  društava iz BiH je zbog povećanja obima poslova u zemljama EU, ali i u nekim drugim dijelovima svijeta gdje iz BiH obavljaju poslove – ističe sekretar Udruženja građevinarstva pri Privrednoj komori RS.

Najveći dio prihoda ostvaruje se, kako kaže, u Njemačkoj zahvaljujući sporazumu o detašmanu između ove zemlje  i BiH.

Ono što takođe u velikoj mjeri utiče na povećan obim građevinskih radova je to da naše firme koje su proizvođači određenih proizvoda koji se ugrađuju u građevinske objekte, kao što su građevinska stolarija, čelične konstukcije i drugo, imaju mogućnost ugradnje vlastitih proizvoda na tržištu Evropske unije.

Petrović napominje da je u budućem periodu moguće očekivati povećanje obima poslova naših firmi na inostranom tržištu jedino na način udruživanja i zajedničkim nastupom na velikim poslovima, a na tržištima trećih zemalja.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, u posljednjem kvartalu prošle godine vrijednost izvršenih radova naših kompanija u inostranstvu iznosi oko 35,5 miliona konvertibilnih maraka. Prosječan broj radnika u ova tri mjeseca na gradilištima bio je 624,  koji su ostvarili gotovo 174.000 sati.

Vrijednost ugovorenih novih poslova naših građevinaca u inostranstvu je oko 26,4 miliona maraka.

Građevinci najlošije plaćeni

Zaposleni u građevinarstvu godinama su među najmanje plaćenim radnicima u RS i trenutno je prosječna plata 632 KM. Zvanično je u sektoru građevinarstva zaposleno oko 12.500 ljudi, a statistika kaže da su njihova prosečna primanja za 255 KM manja od prosječne plate u Srpskoj.

Ovo je sektor u kojem je, po procjeni stručnjaka, najviše zastupljena siva ekonomija. Zbog izuzetno malih plata i neregulisanih radnih odnosa, te kršenja radničkih prava, građevinci masovno odlaze u Zapadnu Evropu.